open-navfaktor-logo
search
Vlada TK
Nezaposlenim borcima u TK od septembra povećanje egzistencijalne naknade za 20 posto
Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić najavio je danas povećanje egzistencijalne naknade za nezaposlene demobilisane borce koji ovu naknadu primaju iz kantonalnog budžeta za 20 posto, počevši od septembra ove godine.
16.08.2023. u 13:29
get url
text

On i ministrica za boračka pitanja Senada Dizdarević razgovarali su danas s delegacijom Koordinacije boračkih organizacija i saveza Tuzlanskog kantona koju je predvodio predsjednik Koordinacije Edin Muhamedović.

Predstavnici Koordinacije upoznali su nadležne sa izazovima s kojima se susreću pripadnici boračkih kategorija, a premijer Halilagić i ministrica Dizdarević su izrazili razumijevanje i istaknuli neophodnost prilagođavanja kontinuirane podrške borcima trenutnoj socio-ekonomskoj situaciji.

- Svjesni smo da inflacija čini svoje, da kupovna moć svih građana, uključujući i one koji su za Bosnu i Hercegovinu dali ponajviše, opada. Zbog toga smo prošle godine učinili znatne napore i radili na povećanju primanja svih osoba za koje brigu vodi Tuzlanski kanton - kazao je premijer.

Dodao je da će stoga ove godine u skladu s finansijskim mogućnostima Kantona i stanju u budžetu, biti napravljen dodatni iskorak prema najugroženijoj kategoriji boraca, a to su zasigurno nezaposleni borci.

- Nakon prošlogodišnjeg povećanja naknade za 25 posto, ove godine spremni smo razmotriti iskazanu potrebu i naše mogućnosti za dodatni iskorak i tu naknadu planiramo podići za dodatnih 20 posto, čime pokazujemo našu brigu za nezaposlene borce - kazala je ministrica Dizdarević.

Između ostalog razgovaralo se i o prijemu djece iz boračkih kategorija u ustanove srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja, te neophodnosti obilježavanja određenih važnih datuma iz prošlosti, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade Tuzlanskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.