open-navfaktor-logo
search
Još jednom negirao genocid
Dodik o "razdruživanju": Spreman sam da vam platimo dvije milijarde obeštećenje i eksteritorijalno predamo Potočare
AUTOR: Faktor/FACE
28.04.2024. u 21:32
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik
FOTO: Screenshot/FaceTV
Predsjednik RS i SNSD-a, Milorad Dodik, tokom večerašnjeg gostovanja na FACE TV-u ponovo je negirao genocid u Srebrenici, ali i iznio novi niz, u najmanju ruku "spornih" izjava. 
Nakon upornih najava Vaskršnjeg sabora nakon što dođe do usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, potom mitinga u Banjoj Luci kojim se suprotstavljalo njenom usvajanju, pa do upornih prijetnji da će ovaj čin u UN-u dovesti do secesije, Dodik je večeras na početku razgovora odlučio poricati svoje ranije istaknute planove o secesiji, a prešao je na priču o "mirnom razlazu".
- Niko ne proglašava secesiju, mi se ne odvajamo od Bosne i Hercegovine. Mi nemamo bilo kakav plan secesije. Plan je ako svi naši napori ne uspostave korektan sistem odnosa - da se razdružimo sa Federacijom BiH. Podvala je priča o secesiji - rekao je na početku .
Upitan "da li mu je neprijatno što sada udišete zrak sa muslimanima?" (jedna od njegovih ranijih izjava, op.a.), odgovorio je: 
- Ja ne mrzim muslimane. Nikada nisam rekao da mrzim muslimane. Neću da udišem zrak s političkom strukturom koja mom narodu nameće etiketu genocidnog, neću da živimo zajedno.
Na pitanje "kako ga nije stid tako nešto reći", Dodik je kazao:
- Vi ste najviše doprinijeli ovome svojim emisijama, vama je u glavi vanredna situacija.
Nakon što ga je voditelj podsjetio na njegove izjave koje je dao u kameru 2007. godine kada je jasno kazao da zna da se u Srebrenici desio genocid, Dodik je ne tepnuvši, to nazvao "greškom".
- Greška. Svo moje povjerenje prema Sarajevu je bilo greška. Zato trebamo fino da se raziđemo na miran način. Spreman sam da vam platim dvije milijarde u deset godina, da vam dam obeštećenje, jer nema načina da živimo zajedno. Spremni smo da Potočare eksteritorijalno predamo vama - rekao je.
Na upozorenje voditelja da razlaz znači rat, Dodik je izjavio kako "oni neće ratovati".
- Nemojte pokušati da uđete na prostor RS, provest ćete se kao bosi po trnju - zaprijetio je Dodik.
Dodik je i ovo televizijsko gostovanje iskoristio kako bi negirao genocid u Srebrenici. 
Također, iznio je niz izvrnutih teza o ustavnom ustrojstvu Bosne i Hercegovine, ponavljajući izlizane tvrdnje kako je "Bosna i Hercegovina sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH" i Kako "Bosne i Hercegovine nema bez RS-a". 
- Niko ne proglašava secesiju, mi se ne odvajamo u BiH, mi smo kao Republika Srpska ušli u BiH, nemamo plan secesije, ali ukoliko svi naši napori ne uspiju, imamo plan da se razdružimo sa FBiH. Mi imamo odnos sa FBiH koja je strana Dejtonskog sporazuma. Ako imamo šta da razgovaramo, mi treba da razgovarao sa FBiH, a ne sa organima BiH koji su izveden i - kazao je Dodik.  
Također je kazao i kako se "ni od jednog političara iz Republike Srpske ne može čuti priča o ratu, za razliku od političara iz FBiH", kao i da "Bošnjaci ruše Dejtonski sporazum".
- Narativ koji se stvorio u Sarajevu da mi ne poštujemo Dejton je izvrnut. Njega ne poštuje bošnjačka politička struktura - rekao je Dodik.
Dodao je kako "srpski narod neće da živi u BiH koja je mimo Ustava i da nema BiH bez RS-a i da se to mora uvažavati".
On je rekao da "poslije rezolucije o Srebrenici ništa neće biti isto i da će RS raditi u svom interesu".
Dodik je ponovio da "genocida u Srebrenici nije bilo" i da se "srpskom narodu podmeće ta priča zbog čega nema načina da se živi zajedno u BiH i zato je potreban miran razlaz".
- Šta nam drugo preostaje kada kleveću Republiku Srpsku i srpski narod? Treba da se razilazimo i tu priču ne može niko zaustaviti - rekao je Dodik i naveo da će se "to desiti kada se budu stvorile okolnosti za to".
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.