open-navfaktor-logo
search
U znak bojkota
Opozicija u PFBiH napušta rad: Ne želimo biti čuvari kvoruma u nebitnim komisijama
Razmatramo napustiti sve one komisije kojima ne možemo ugroziti funkcionisanje Federalnog parlamenta, poručio je Mahir Mešalić
AUTOR: Autor: A.G.-Z.
25.04.2024. u 22:30
get url
text
Opozicione stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine razmatraju podnošenje ostavki u parlamentarnim komisijama u znak bojkota, a nakon što je na posljednjoj sjednici ovog doma izmijenjen sastav Komisije za izbor i imenovanje čime je, tvrde zastupnici, otvoren put za imenovanje HDZ-ovog Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.
Zastupnik SDA Haris Šabanović izjavio je za Faktor da Komisija za izbor i imenovanje predstavlja političku polugu moći, "jer dosta toga treba proći kroz ovu komisiju u jednom mandatu i svako tu želi prisustvo".
- Većina u Parlamentu opet ide kontra Poslovnika, jer u pravilu parlamentarna komisija mora odražavati sastav Parlamenta, što se, u ovom trenutku, ne dešava.
SDA koja ima skoro trećinu zastupnika u Parlamentu ima jednog od 11 članova u Komisiji za izbor i imenovanje, dok HDZ koji ima skoro duplo manje, ima tri člana, od kojih je jedan predsjedavajući Komisije. 
Apsurd je da Klub DF-a koji je četvrti po veličini nema ni jednog člana u Komisiji za izbor i imenovanje. Ljudi očito žele sebi krojiti sistem, onako  kako im to odgovara - kazao je Šabanović.
Dodao je da će opozicija zajednički razmoriti i zauzeti stav po pitanju napuštanja komisija do naredne sjednice Zastupničkog doma u maju.
- Šta ćemo mi u komisijama za jezik i ravnopravnost spolova, ako su sve operativno ključne komisije u rukama vladajuće većine. Nas su "očistili" da nema traga nikome drugom u toj priči. Ostavili su nam da čuvamo kvorum u mnogo manje bitnim komisijama. Ovo su presedani koji se nisu dešavali u ovom parlamentu od njegovog osnivanja. Neko piše nova pravila - zaključio je Šabanović.  
Predsjedavajući Kluba DF-a Mahir Mešalić smatra da nema smisla sjediti u bilo kojoj od komisija i "da im punimo kvorum kada se u suštini sve pita jedan čovjek Mladen Bošković".
- Komisije se dijele po političkoj snazi u klubovima. Sad u Komisiji za imenovanje imamo tri čovjeka iz HDZ-a i nula iz DF-a. U komisije se uvodi legitimno predstavljanje – kazao nam je Mešalić.
Naglasio je da izlaskom iz komisija neće ugroziti institucije.
- Razmatramo napustiti sve one komisije kojima ne možemo ugroziti funkcionisanje Federalnog parlamenta - poručio je Mešalić.  
Podsjetimo, na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Elzina Pirić iz Pokreta demokratske akcije (PDA) i Petar Galić iz Hrvatskog nacionalnog pomaka, izabrani su Komisiju za izbor i imenovanje, iz koje su smijenjene zastupnice opzicionih stranaka Dajana Čolić iz Demokratske fronte i Edina Gabela iz Stranke za BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.