open-navfaktor-logo
search
Potvrđena optužnica
Prva primjena Inzkovog zakona: Vojin Pavlović optužen pred Sudom BiH za negiranje genocida
Ovo je prva primjena izmjena Krivičnog zakona BiH koje je 2021. nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko
AUTOR: Faktor
29.04.2024. u 12:58
get url
text
Optuženi Vojin Pavlović
Optuženi Vojin Pavlović
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Vojina Pavlovića (rođ. 1976. godine u Bratuncu) za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrpeljivosti, saopćeno je iz ove pravosudne institucije.
- Optuženi se tereti da je, u periodu mjeseca juna pa do 12. jula 2023. godine na području Srebrenice i Bratunca, u vrijeme održavaja komemoracije 11.07.2023. godine i ukopa žrtava genocida u općini Srebrenica, kao predsjednik Upravnog odbora Udruženja Istočna Alternativa RS-a svjesno i voljno odobravao izvršenje krivičnog djela genocida, ističući plakate na kojima se javno odobrava i pokušava opravdati zločin utvrđen pravomoćnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda BiH.
U optužnici se navodi da je optuženi odobrio i pokušao opravdati zločin genocida organizovanjem javnog skupa, javnosti učinio dostupnim plakate za održavanje skupa, a potom na samom skupu javnosti držao govor kojim se odobrava i pokušava opravdati zločin genocida utvrđen pravosnažnim presudama MKSJ i Suda BiH, čime je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 3. i stav 4. u vezi sa stavom 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine - istaknuto je u saopćenju Tužilaštva BiH.
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, koji ju je i potvrdio, naglasili su iz Tužilaštva BiH. Ovo je prva primjena izmjena Krivičnog zakona BiH koje je 2021. nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.