open-navfaktor-logo
search
U haremu Tabhanske džamije
Visoko dobilo prvu biblioteku na otvorenom; efendija Hajrić: Želimo da knjiga svima bude na dohvat ruke
Biblioteka će biti otvorena 24 sata sedam dana u sedmici i neće se zaključavati, tako da u svaka doba možete darovati ili posuditi željenu knjigu
AUTOR: Faktor/Visoko.ba
05.05.2024. u 13:18
get url
text
Edžnan efendija Hajrić
Edžnan efendija Hajrić
FOTO: Visoko.ba
U haremu Tabhanske džamije u Visokom nalazi se prva biblioteka na otvorenom, odnosno  police na kojim su knjige koje će svi koji žele moći koristiti.
Zato, ukoliko imate neku knjigu koja vam više ne treba, koja vam je duplikat, ili jednostavno želite da je još neko pročita, možete je ostaviti u navedene police kako bi bila dostupna čitaocima.
Biblioteka će biti otvorena 24 sata sedam dana u sedmici i neće se zaključavati, tako da u svaka doba možete darovati ili posuditi željenu knjigu.
Posuđenu knjigu možete čitati gdje želite: u džamiji, u haremu džamije, u kafiću, kući, s tim da imate obavezu vratiti je nakon korištenja.
Lijepo bi bilo da na knjigu koju darivate napišete kratko jednu rečenicu, primjera radi, ovu knjigu za otvorenu biblioteku Tabhanske džamije dariva (navedite ime i prezime), ili nešto slično.
Knjige ne moraju biti vjerskog sadržaja
- Na ovaj način želimo da promoviramo knjigu i kulturu čitanja, posebno kod naših mlađih naraštaja. Mi smo ummet knjige. Nama je Bog Uzvišeni objavio preko knjige, tako da nam je to dovoljan razlog da volimo knjigu i s njom se družimo - istakli su iz Tabhanske džamije. 
Više o samoj inicijativi kao i prvim reakcijama, koje su iznad svih očekivanja, za portal Visoko.ba govorio je imam Tabhanske džamije Edžnan ef. Hajrić.
- Prve reakcije naših sugrađana je oduševljenje. Cilj ovog projekta je da populariziramo knjigu, da populariziramo čitanje. Da knjiga bude na dohvat ruke. Svi koji žele uvakufiti knjigu pozivamo ih da dođu. Nadamo se da će ovaj projekat zaživjeti. Nadamo se da će što više ljudi čitati knjige - istakao je ef. Hajrić.  
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.