open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Potpredsjednici SDA o situaciji u BiH: Napravili smo 47 stranica izdaja "Trojke", stabilna preduzeća u problemima...
Kad imamo Rezoluciju o Srebrtenici u UN-u, umjesto da lobira za nju, Konaković koristi Ministarstvo da lobira i vrši pritisak na pravosuđe, rekao je Zahiragić.
AUTOR: M. R. S.
27.04.2024. u 13:17
get url
text
Haris Zahiragić, Edin Ramić i Eldar Čomor
Haris Zahiragić, Edin Ramić i Eldar Čomor
FOTO: Damir Hodžić
Potpredsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Edin Ramić i Haris Zahiragić, te član Predsjedništva SDA Eldar Čomor organizirali su danas press konferenciju o aktuelnoj  političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ponašanju "Trojke", godinu dana rada Vlade FBiH, ekonomskom, socijalnom, sigurnosnom stanju u državi. 
Edin Ramić, koji je zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, između ostalog je iznio ekonomske pokazatelje i ukazao na rezultate (ne)rada Vlade FBiH. Kazao je da je rast GDP-ja oko 1,8 posto i najniži je u zadnjih osam godina, da je povećana javna potrošnja, ugrožena stabilnost budžeta FBiH, te da se Vlada zadužuje za tekuću potrošnju umjesto za javne investicije. Uz to su, dodao je, povećani troškovi zaduživanja. 
1000096381
FOTO:
Damir Hodžić
1 od 5
left-arrowright-arrow
- Već imamo 840 miliona KM novog zaduženja. Indikativno je da Vlada FBiH i Vlada KS projicira zaduženja na način da dospijeće bude 2027. godine, znači da im mandat prođe u miru, a teret ostave vladama koje dolaze iza njih. Imamo porast budžetskih plaća deset posto, penzija 6,5 posto, za boračku populaciju 3,3 posto, dakle za boračku populaciju tri puta manje nego za budžetske korisnike, a za penzionere skoro duplo manje. Tako da je vidljivo opredjeljenje rada Vlade FBiH - dodao je Ramić.
Stabilna preduzeća sada u problemima
Ukazao je na deficit, te da smo već u situaciji da slušamo o listama čekanja... Uporedio je stanje koje je zatekla Vlada FBiH na čelu s Fadilom Novalićem i ova na čelu sa Nerminom Nikšićem, pa kazao i da su stabilna preduzeća koje je zatekla Nikšićeva Vlada već sada u problemima, navodeći Elektroprivredu, Autoceste FBiH, rudnike. 
- Danas smo u situaciji da se pored vidljivih problema dešava po prvi put da ćemo pred Ustavnim sudom tražiti zaštitu državne imovine, da smo došli u situaciju da od pitanja kada će BiH postati članica EU-a dolazimo do pitanja da li ulazimo u sukobe - rekao je Ramić. 
Naknadno je o pitanju zaštite državne imovine pred Ustavnim sudom pojasnio da se radi o prodaji dijela imovine na Jahorini u slučaju Vlade RS-a, a u slučaju Vlade FBiH o imovini u Varešu. 
Ocijenio je da je "Trojka" (koju čine SDP, NiP i Naša stranka i koja sa SNSD-om i HDZ-om čini vlast na nivou BiH), bez obzira na uvrede i poniženja, izražene posebno u posljednje vrijeme, popustljiva prema SNSD-u i HDZ-u. 
Hronologija izdaje
Odgovorio je na pitanje o cilju "zveckanja" i najavi Milorada Dodika, lidera SNSD-a i predsjednika RS-a da će cijeli vrh etiteta biti u Srebrenici kada bude usvajana Rezolucija o Srebrenici u UN-u.
- Cilj je podizanje cijene za, da tako kažem, srpsku stranu. Kada imate aktivnu rezoluciju, jedini način, kad nemate mehanizama da je spriječite, jeste da upozorite zemlje koje su rekle da će je podržati da se time podižu tenzije - dodao je Ramić.
Haris Zahiragić, koji je delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, uz opasku da se izvinjava novinarima jer nisu donijeli tortu kao Nermin Nikšić i Ramo Isak jer se nema šta slaviti, istakao je da "Trojka" stalno pita šta su to oni izdali. 
- E pa mi smo napravili, taksativno nabrojali sve po datumima, anatomiju izdaja. To je 47 stranica gusto pisanog papira, 47 stranica izdaje A4 formarta - rekao je Zahiragić.
Tako je, izmađu ostalog, pomenuo da je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i lider NiP-a, od dobrog dečka, kako ga je zvala radikalna desničarka Željana Zovko, došao do crne kravate. Pomenuo je i kako je Konaković na HRT-u izjavio da se ne može eksplicitno reći je li bila agresija Hrvatske na BiH. Podsjetio je izjavu Dodika "vidim da se muslimani nešto pate, uzadul se pate, Srbi i Hrvati će odlučiti ko će biti u muslimanskoj reprezentaciji", pa je potom formirana koalicija i vlast sa "Trojkom", odnosno Konakovićem, Nikšićem, Edinom Fortom koji se izjašnjava kao ostali, Sašom Magazinovićem, Predragom Kojovićem...
Zahiragić je podsjetio i na koji je način formirana Vlada FBiH, suspenzijom Ustava FBiH na 24 sata.
- Svakom svojom odlukom prave korak nazad na državu BiH - istakao je Zahiragić.
Dodik uzeo šta mu je trebalo
Osvrnuo se i na Konakovićevu press konferenciju povodom akcije "Black tie 2", te govorio o zloupotrebi institucije Ministarstva vanjskih poslova BiH. 
- Kad imamo Rezoluciju o Srebrenici u UN-u, umjesto da lobira za nju, Konaković koristi Ministarstvo da lobira i vrši pritisak na pravosuđe - rekao je Zahiragić.
Eldar Čomor, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH, rekao je da je BiH ostvarila najgori napredak u vladavini prava u regionu, jedino je Srbija gora.
- "Trojka" i SNSD pokušavaju razvlastiti Sud BiH. SNSD je "iz najbrže usvojenog budžeta", kako govori "Trojka", uzeo šta mu je trebalo, UIO, 100 miliona KM za zgradu u Banjoj Luci... S druge strane nemamo helikoptere, od obećanog puta ka NATO-u nema ništa - rekao je Čomor.
Kazao je i da je Vlada FBiH uz pomoć lažnih informacija pokušala povećati struju građanima, ukinula veliki iznos novca za liječenje neplodnosti, slagala da će donijeti fiskalne zakone... 
- "Trojka" u Parlamentu FBiH krši Poslovnik, Ustav, donose nezakonite zaključke, mijenjaju Poslovnik, ispručuju sudiju Ustavnog suda HDZ-u. Prije dva dana imali su press konferenciju na kojoj se nametnuti premijer Nikšić hvali usvojenim zakonima i strategijama, a 90 posto je pripremila Vlada koju vodio Novalić. Najveći uspjeh nametnute Vlade je da imamo zaduženja kao nikad dosad, penzije se ne povećavaju, Elektroprivreda je na koljenima, rudnici su u haosu, odgođena je i usporena izgradnja prema Prenju, sigurnosna situacija katastrofalna - rekao je Čomor.
Pojasnio je da "imate situaciju kada hapse direktora FUP-a, komandanta Specijalne jedinice, to pokazuje da sigurnosna situacija nije dobra".
- S druge strane nema Nezavisnog odbora koji bi pratio rad direktora FUP-a i njegovog zamjenika, nema odbora za žalbe, a još je katastrofalnije da imamo slavlje prilikom puštanja tih ljudi na slobodu. To nije puštanje od odgovornosti, istraga još traje - dodao je Čomor.
Kazao je da je godinu dana rada Paralmenta FBiH potršeno i podređeno jednom cilju, izboru Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.
- Prije dva dana Nikšić se hvalio da ima jedinstvo u Vladi FBiH i da imaju premijera i 16 ministara. Čini se da govori da HDZ ima premijera i 16 ministara - dodao je Čomor.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.