open-navfaktor-logo
search
Njemački investitor u Travniku
U BiH počinje serijska proizvodnja prvog električnog vozila, evo koje su mu karakteristike
Autor: BiznisInfo.ba/Faktor.ba
16.04.2024. u 13:19
get url
text
Električno vozilo EVO
Električno vozilo EVO
Kompanija GS Holding GmbH iz Regensburga u Njemačkoj jedan je od trenutno najvažnijih i najaktivnijih investitora u Bosni i Hercegovini, piše BiznisInfo.ba.
Većinski su vlasnici firme GS-Tvornica mašina Travnik, odnosno GS-TMT koja je jedna od tehnološki najnaprednijih tvornica u BiH.
Travnička firma se, prvenstveno, bavi proizvodnjom i ugradnjom industrijskih komponenti u složene proizvode prema zahtjevima i potrebama kupaca.
No ono što je trenutno najvažnije jeste proizvodnja prvog električnog dostavnog vozila koje je izrađeno u ovoj tvornici – EVO.
Prema podacima iz ove kompanije, EVO je novi igrač na tržištu čija je serijska proizvodnja predviđena za 2024. godinu. Glavni naglasak bit će na njemačkom tržištu, ali namjera je biti zastupljeniji i u regiji.
Prema ranijim najavama iz kompanije, vozilo će se moći vidjeti i na ulicama bh. gradova, i to početkom 2025. godine.
Pogon je u potpunosti napajan električnom energijom, a motori ga pokreću preko dva baterijska modula (Li-Ion). Jednim punjenjem oba baterijska modula omogućuju domet do 100 kilometara, a na zahtjev kupca moguća je ugradnja dodatnog modula. Vozilo se puni unutar pet sati korištenjem integriranog punjača ili unutar 45 minuta na stanici za punjenje, navode na stranici kompanije .
Kao dodatni način punjenja baterija ugrađen je solarni panel. Maksimalna brzina je 45 km/h, maksimalna nosivost do 300 kg. Zapremina transportnog dijela je oko 1.700 litara, ima ugrađenu policu za lakše razvrstavanje i transport robe, a prostor je organiziran tako da u njega stane jedna standardizirana euro paleta, ili sličan glomazni teret poput stroja za pranje rublja, dijelova namještaja i sl.
Zahvaljujući otvorenom dizajnu i dimenzijama (uži je od jednog metra) odlična je opcija za navigaciju u izrazito prometnim i zakrčenim okruženjima, praktično rješenje za gradski i srednje dugi promet rute.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.