open-navfaktor-logo
search
Skandalozan istup
Reakcije nakon Dodikove izjave o mirnom "razdruživanju": I Pablo Escobar je nudio milijarde Vladi Kolumbije...
Pravo je pitanje odakle Dodiku pare koje nudi, ako su mu svi računi blokirani, kaže Ahatović
AUTOR: A.G.-Z.
29.04.2024. u 20:26
get url
text
FOTO: Damir Hodžić
Predsjednik RS-sa Milorad Dodik je svojom izjavom da će dati dvije milijarde maraka kako bi se Bosna i Hercegovina mirno razdružila ponizio sve koji dolaze iz tog dijela Bosne i Hercegovine, ocijenio je analitičar i stručnjak za sigurnost Nedžad Ahatović.
- Žrtvama agresije na RBiH '92-'95. iz tog entiteta je na taj način odredio cijenu patnje i stradanja, a tamošnjim stanovnicima odredio cijenu njihovih sadašnjih života, potvrdivši tako pred cijelim svijetom da je to njegova privatna mini kneževina koju bi on da kupi nakon što su je u agresiji tzv. policija RS i VRS opljačkale i etnički očistile silom. U najmanju ruku bahaćenje u velikosprskom stilu - kazao je za Faktor Ahatović.
On smatra da takvi ljudi ne shvataju da domovina nema cijenu osim one koja se za nju plati životima.
Ta žrtva je, smatra Ahatović, nemjerljiva i uzvišena, a uspomena na te ljude koji su dali ono što im je bilo najvrednije – svoj život, za slobodu nas živih je sveta zadužbina novim generacijama da ih nikad ne zaborave.
- Što se tiče nemoralne ponude Milorada Dodika, pravo pitanje nije odakle mu ta ideja ili smjelost da tako nešto izjavi jer je po bahatosti nenadmašan. Pravo pitanje je odakle mu pare koje nudi, ako su mu svi računi blokirani?
I Pablo Escobar je svojevremeno nudio Vladi Kolumbije da im otplati vanjski dug koji je sredinom osamdesetih narastao na 20 milijardi dolara, a koje je on zarađivao sedmično, samo da ga ostave na miru.
Umjesto toga, kada je uhapšen 1992. ponuđeno mu je da sam odabere lokaciju u zemlji i dizajnira zatvor u kojem će biti zatvoren do kraja života - naveo je Ahatović i dodao:
- Eto aktuelnim vlastima ideje šta da Dodik uradi sa svoje dvije milijarde maraka koje nudi za mirno razdruživanje. Neka sam odabere lokaciju i dizajnira zatvor za sebe i svoje najbliže saradnike, jer niko u BiH ne može na pošten način zaraditi dvije milijarde maraka i s njima se bahatiti okolo.
Ako i ostane šta para od tog projekta, ja bi ih rasporedio tako da dio ode u unapređenje rada pravosuđa, policijskih agencija i opremanje Oružanih snaga BiH, a dio u našu namjensku industriju, kao garante da do mirnog razdruživanja nikada, niti pod kojim okolnostima, neće i ne može doći u BIH.
Ahatović je istakao i da je kontroverzni predsjednik Salvadora Nayib Bukele, koji je izgradio najveće zatvore na planeti i tu za nekoliko godina smjestio više od 90.000 osvjedočenih kriminalaca, kazao kako su mu stalno govorili da je to nemoguće, jer su ulične bande dio društva i urbanog naslijeđa u njegovoj zemlji.
- Danas Salvador zahvaljujući njegovoj politici nulte tolarancije prema kriminalu ima stopu kriminaliteta za 90 posto manju, a BDP za 10,3 posto veći od onoga prije njegove vladavine - zaključio je Ahatović.  
Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Edin Ramić kazao je da ukoliko Dodik već želi govoriti o nekoj nadoknadi "mislim da bi bilo dobro da iskoristi veze koje ima u Srbiji pa da osigura nadoknadu za zemljište od hidropotencijala koje koristi Srbija".
- Ta nadoknada može otići na razvoj regije Srebrenica. Sve ovo još jednom govori sa koliko nepoštovanja Dodik govori o onima sa kojima dijeli zemlju - kazao je za Faktor Ramić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.