open-navfaktor-logo
search
Prepolovljen broj
Mostarski pčelari uznemireni: Tone šećera ispale iz voza, milioni pčela ugibaju
Dio pčela koje uspiju preživjeti unose zatrovani šećer u organizam jer ovdje je proliveno i ulje i druga prljavština, istakao je Hrnjičić.
AUTOR: Agroklub/Faktor
26.04.2024. u 08:15
get url
text
Uginule pčele
Uginule pčele
FOTO: Armen Hrnjičić/Agroklub
Tone šećera koji se rasuo iz vagona teretnog voza, a koji se prevrnuo nakon iskakanja iz šina prije mjesec i po u mostarskom naselju Opine, još nije uklonjen, piše Agroklub.
Milioni pčela zbog toga svakodnevno ugiba, upozorili su iz Udruženja pčelara "Vrijesak" iz Mostara, ali nema još reakcija. 
Pčelari su ogorčeni, navode da je riječ više od 50 tona rasutog šećera koji svakodnevno ubija milione pčela koje idu na ispašu.
- Ta velika količina šećera se uslijed nedavnih kiša počela topiti, stvorile su se ogromne lokve koje su privukle veliki broj pčela, nosilica, koje idu na ispašu. I kad dođu tu, one se zalijepe i uginu. Milioni pčela su u pitanju, ugroženo je sve u krugu od oko pet kilometara - upozorio je Edin Sefić, predsjednik ovog udruženja.
FOTO: Armen Hrnjičić/Agroklub
Oko 30 pčelara iz nekoliko mostarskih naselja direktno je ugroženo, navod Agroklub.
Kiša koja je prekjučer pala stvorila je lokve koje ponovo privlače veliki broj pčela i gotovo sve ugibaju na licu mjesta. Štete su, upozorava Sefić, ogromne i za pčele i za pčelare.
Jedan od lokalnih pčelara, koji živi u neposrednoj blizini mjesta gdje su prevrnute tone šećera, je i Armen Hrnjičić. Kaže da ima 150 košnica i da je bio primoran izmjestiti ih na dugu lokaciju.
- Broj pčela kod mnogih pčelara se već prepolovio. I ja sam primijetio da je u mom pčelinjaku manji broj pčela i da kompletna pčelinja zajednica slabi. Morao sam izmjestiti gotovo sve košnice jer ne znam šta bih od njih uopće bilo da su ostale ovdje - kazao je Hrnjičić. 
Istakao je da posljedice nisu samo ugibanje pčela. Dio pčela koje uspiju preživjeti unose zatrovani šećer u organizam, jer ovdje je proliveno i ulje i druga prljavština, vraćaju se u košnice i time prijeti razvoj zaraze i određenih bolesti.
- A i takav med je upitne kvalitete - dodao je Hrnjičić.
Osim toga, ističe da prijeti i ekološka katastrofa jer se u krugu od 50 do 100 metara od te lokacije širi nesnosan smrad i zaraza.
Iz mostarskog pčelarskog udruženja kažu da su cijeli slučaj prijavili i gradskoj i kantonalnoj i federalnoj inspekciji.
FOTO: Armen Hrnjičić/Agroklub
- Dobili smo odgovor da ni jedna od ovih inspekcija nema nadležnost rješavanja ovog problema, nego Javno preduzeće Željeznice FBiH, čiji se vagon prevrnuo i napravio štetu. Iz Željeznica su nam kazali da rade na otklanjaju problema, a sve što su napravili jest da su tone šećera samo prekrili najlonom - rekao je Sefić.
Dodao je da su u resornom ministarstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona tražili mogućnost odštete, ali dobili su odgovor kako neće imati pravo na nju jer se odšteta dobija samo u slučaju bolesti pčela.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.