open-navfaktor-logo
search
Britanski ambasador
Field: ANP nije članstvo u NATO-u, već nastavak saradnje na pravi način
Ova situacija nije prihvatljiva. Drugo, nije uloga ambasadora međunarodne zajednice ili stranaca poput mene da govorimo lokalnim političarima kako da formiraju vladu
25.09.2019. u 08:42
get url
text

Zašto građani BiH trpe korupciju? Treba li pokrenuti krivičnu istragu u slučaju kraha mostarskog Aluminija? Kako će se Brexit odraziti na britanske odnose sa BiH i da li je, kako tvrdi Milorad Dodik, Britanija neprijatelj RS-a? Jedan od najaktivnijih ambasadora u BiH Matthew Field iz Velike Britanije dao je Glasu Amerike odgovore na ova i druga pitanja u opsežnom intervjuu.

Prošla je skoro godina od prethodnih izbora. Vlada još nije formirana. Vi ste, zajedno sa grupom drugih ambasadora, izdali zajedničku izjavu pozivajući na kompromis i poštivanje zakona. To je prilično nekonkretna izjava. Kako bi izgledao kompromis u ovoj situaciji?

- Prvo, ova situacija nije prihvatljiva. Drugo, nije uloga ambasadora međunarodne zajednice ili stranaca poput mene da govorimo lokalnim političarima kako da formiraju vladu.

Ali ono što je neophodno je da oni razgovaraju jedni s drugima i da na prvom mjestu postave interese građana. Dakle, potrebne su odgovarajuće rasprave, ne samo o podjeli mandata i funkcija ili o kontroli državnih poduzeća, već i o onim reformama koje treba poduzeti.

Milorad Dodik je zauzeo prilično maksimalistički stav u vezi s ANP-om. Kako prevazići tu prepreku?

- Kada se razgovara o NATO-u i ANP-u, ne treba zaboraviti da je to dokument o tehničkoj saradnji. To nije članstvo u NATO-u. NATO članstvo bi bila odluka, nakon vjerovatno dugog procesa reformi, koju bi narod BiH trebao donijeti. Ovo je nastavak saradnje s NATO-om na pravi način.

Taj korak ide u korist svih - šalje dobru poruku međunarodnim investitorima koji su zainteresovani za BiH, nadopunjuje put prema EU i mislim da je ispravna stvar da zemlja nastavi saradnju s NATO-om, ali to zahtijeva pronalazak praktičnog načina kako to postići i poštivanje postojećih odluka.

U pitanju je više od puke suradnje s NATO-om, radi se o poštivanju postojećih zakona - Zakona o odbrani. Dakle, ako postoji problem sa Zakonom o odbrani, zašto ljudi koji se tome protive ne predlože novi zakon? Je li ovo izvršna rasprava ili zakonodavna?

- Drago mi je što ste spomenuli parlament jer to je još jedna stvar koja trenutno slabo funkcioniše. Tu mijenjate zakon i parlament je pravo mjesto za takve diskusije. Parlament ima ulogu u tome koju mora odigrati. Iskreno, parlamentarci primaju plaće godinu dana, ali ne vidim puno razloga za to.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.