open-navfaktor-logo
search
Zagrebački imam
Mirza ef. Mešić u podcastu "Stava": Nešto se čudno događa s Bošnjacima
STAV
26.03.2024. u 19:06
get url
text
Za podcast "Stava" glavni urednik Filip Mursel Begović razgovarao je sa imamom Zagrebačke džamije Mirzom ef. Mešićem, rođenim 1976. godine u Čeliću, gdje je završio osnovnu školu, a srednju nastavlja u zagrebačkoj medresi "Dr. Ahmed Smajlović".
Mirza ef. Mešić omiljen je među muslimanskom omladinom u Hrvatskoj i to upravo zbog vlastite konzistentnosti i beskompromisnosti kada je riječ o čuvanju postulata islamske vjere. Istovremeno, neupitno je njegovo određenje da kao imam Zagrebačke džamije promovira i ulaže u međuvjerski dijalog.
Diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 2001. godine, a magistrirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Autor je četiri knjige koje su posebno zapažene u hrvatskoj javnosti.
Mirza ef. Mešić otvoreno govori za "Intervenciju" o visokom stepenu asimilacije Bošnjaka u Hrvatskoj, o predrasudama s kojima se suočava kao imam, o Hrvatima muslimanima i prelascima na islam, o izazovima velikog broja stranih radnika muslimana koji dolaze u Hrvatsku i mijenjaju strukturu Islamske zajednice, o položaju Bošnjaka u Evropi, o šerijatskim pogledima na LGBT zajednicu, o tome osjeća li se kao Zagrepčanin..
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.