open-navfaktor-logo
search
Iz arhive
Vico Zeljković se posuo pepelom: Kako je prije nepune tri godine govorio o Sergeju Barbarezu?
Faktor
16.04.2024. u 16:50
get url
text
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine uskoro bi trebao predstaviti novog selektora, a to će po svemu sudeći biti Sergej Barbarez.
Legendani Mostarac, bivši kapiten Zmajeva i miljenik navijača, naslijedit će Savu Miloševića, kojem je ugovor istekao 21. marta 2024. godine nakon poraza od Ukrajine u polufinalu baraža za EURO 2024.
Zanimljivo se prisjetiti izjava Vice Zeljkovića, predsjednika FSBiH, o Sergeju Barbarezu. Prvo ga je hvalio, a kasnije se nije dalo naslutiti da će njih dvojica sarađivati. 
- Sigurno se radi o istinskoj legendi fudbalske reprezentacije BiH. Što se tiče igračke karijere nemu tu nikakvih zamjerki, kapa dole. I sigurno da je tim nekim svojim statusom u reprezentaciji možda i zaslužio više od ovog Saveza. Ali isto tako je činjenica da je prije mene 10, 12 godina bio neki prostor i da taj prostor nije iskorišten. Ovdje se pokušalo u nekih mjesec, dva da se nabaci neki teret na mene "zbog čega nema Barbareza". To je potpuno nekorektno, ali OK, razumijem i te ljude što su to tako htjeli da urade.
Ja sam sa njim razgovarao dva ili tri puta na ovu temu. Iskreno, bio me pozitivno iznenadio kako gleda na neke stvari. Međutim, na kraju je pao izbor na ovaj način i to je legitimno i i normalno - rekao je Zeljković u aprilu 2021. godine gostujući u podcastu "Moja garaža, moja pravila", a nakon što je za selektora izabran Ivaylo Petev, dodavši:
- Ima vremena ispred nas. Niko nije precrtan, niko nije prekrižen. Svako bira svoj put i pravac. Svako mora da zna šta želi.
Zeljković je o Barbarezu govorio i u septembru 2021. godine, nakon prijateljske utakmice protiv Kuvajta u kojoj smo slavili 1:0. Prvom čovjeku bh. fudbala tada se nije svidjelo to što je Barbarez pisao na Twitteru, odnosno njegova kritika.
- Konkretno, Barbarez je ljubomoran što nije selektor, a kako radi posao, odnosno ne radi ga nigdje, neće nikada ni biti selektor. Barem narednih osam godina, tako neka uživa u svojim komentarima i puna podrška od mene, ako ga to ispunjava - prenio je SportSport riječi Vice Zeljkovića.
Nisu prošle ni tri godine, a čini se da će se Zeljković posuti pepelom i da će Barbareza postaviti za selektora Zmajeva. Svakako, Sergejov dolazak na klupu Zmajeva je potez koji treba pozdraviti, jer je već odavno želja navijača BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.