open-navfaktor-logo
search
Skandalozne izjave
Udruženja žrtava: Pozivamo tužilaštva u BiH da povedu istragu protiv Vučića i Dodika zbog negiranja genocida
Faktor
17.04.2024. u 09:51
get url
text
Nakon jučerašnjih skandaloznih izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, pozivamo Tužilaštvo BiH kao i tužilaštva u Federaciji BiH da u skladu sa svojim nadležnostima provedu istragu protiv njih, saopćili su danas iz Udruženja žrava i svjedoka genocida i Pokreta Majke enklave Srebrenica i Žepa.
-  Negiranje zločina koja su iznijeli, ali i salve uvreda na novinare, posebno iskazanu prema novinarki N1 TV, mora dovesti do uključivanja nadležnih organa u istragu, u protivnom će vokabular primitivaca postati praksa, a ponižavanje žrtava i svih ostalih uzor.
Tražimo da Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, preko Ministarstva vanjskih poslova BiH obavijesti Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu i UN o negiranju presude MSP-a iz februra 2007. godine od predsjednika Srbije na teritoriji BiH, a kojom je Srbija proglašena odgovornom za nesprečavanje i nekažnjavanje  genocida u Srebrenici - saopćili su.
Dodali su da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska Sajma privrede u Mostaru izjavio: "Pred Međunarodnim sudom pravde je utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici".
- Na ovaj način predsjednik Srbije je povrijedio Krivični zakon BiH koji je dopunjen Odlukom visokog predstavnika o negiranju presuda međunarodnih i domaćih sudova i negiranju zločina genocida i zločina protiv čovječnosti - istakl su iz udruženja žrtava.
Nadalje, zahtijevaju da državni organi obavijeste Međunarodni sud pravde i UN da predsjednik  Srbije ne poštuje presude  najvišeg svjetskog pravnog autoriteta - Međunarodnog suda pravde.
- S druge strane, lažovu i manipulatoru iz Bugojna poručujemo da nikada neće uspjeti u negiranju genocida i da će ga pravda stići kad-tad - zaključili su u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.