open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Protest zdravstvenih radnika RS-a u Banjoj Luci: Traže veće plaće, topli obrok i regres, te status službenih lica
Autor: B. S.
12.04.2024. u 12:54
get url
text
Protestno okupljanje zaposlenih u oblasti zdravstva i socijalne zaštite održano je danas u parku Mladen Stojanović u Banjoj Luci.
Zaposleni u zdravstvu u RS-u traže povećanje plaća, shodno odluci Vlade RS-a o povećanju najniže plaće na 900 KM.
Nikola Crnčević, predsjednik Sindikata zdravstva RS-a, poručio je da je ovo mirno okupljanje s ciljem da se vrati dignitet radnicima u zdravstvu RS-a. Došli su predstavnici sindikata iz gotovo svih zdravstvenih ustanova u RS-u. Okupili su se simbolično u pet minuta do 12 sati.
Zahtjeve će uputiti resornom ministarstvu u Vladi RS-a, sačekati na odgovor 15 dana, a onda najavljuju još masovnije protestno okupljanje.
- Problemi nas muče duži niz godina, a to su povećanje plaća, vraćanje regresa i toplog obroka, i status službenog lica. Što se tiče povećanja plaća, najniža plaća u RS-u je povećana na 900 KM i mi očekujemo da to dovede do linearnog povećanja svima u oblasti zdravstva jer smo ugrozili određene platne razrede. Mi smo uskraćeni za topli obrok i regres, i to još prije tri-četiri godine i uputili smo zahtjev Ustavnom sudu RS-a za ocjenu ustavnosti. Tražimo da se to posebno iskazuje – kazao je Crnčević.
Tvrde da se sada značajno smanjio omjer u plaći između medicinskih sestara i nekvalifikovanih radnika i ljekara.
- NK radnik ima 900 maraka, sestra i tehničar sa srednjim koeficijentom imaju 1.100 KM, a ljekar specijalista ima oko 2.200 KM. Minimum koji tražimo je povećanje cijene rada na 200 KM, čime bi malo odvojili srednji kadar – poručili su iz Sidnikata zdravstva RS-a.
Traže i status službenog lica jer tvrde da im se gotovo na dnevnom nivou dešava da neko napada zdravstvene radnike i prolazi nekažnjeno.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.