open-navfaktor-logo
search
Svakodnevno negiranje genocida i tenzije
Dodik i njegovi trabanti sve agresivniji: Srebrenica manipulacija, Milorad kao Trump, nećemo da živimo s Bošnjacima
Nećemo da živimo s vama, vidjećete kako to izgleda. Ne prijetim, samo imam pravo da kažem svoj stav, rekao je Dodik
Autor: M. M.
17.04.2024. u 17:05
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik
FOTO: Damir Hodžić
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, članovi njegovog pravnog tima i političke pristalice i saradnici, obratili su se nakon današnjeg ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine, gdje se Dodiku, zajedno sa vršiocem dužnosti Službenog glasnika RS-a Milošem Lukićem sudi po potvrđenoj optužnici za neizvršavanje naredbi visokog predstavnika u BiH.
Za razliku od dosadašnjih govorancija ispred Suda Bosne i Hercegovine, Dodik i njegovi trbuhozborci danas su organizirali press konferenciju u Administrativnom centru RS-a u Lukavici.
Dodik ni danas nije propustio priliku da negira genocid u Srebrenici, koji je u svom obraćanju medijima dodatno nazvao i "manipulacijom".
- BiH je kolonija. Ovdje se sve dešava u skladu s tim. Dođu stranci, proberu tužioce, nametnu Sud i onda natjeraju da nam se sudi bez demokratske procedure. Nemam šta da dodam. Kroz sve ovo i samom postupku, sve je jasno. Ne znam da li je sada korisno da mi to prekinemo, treba da idemo do kraja i pokažemo besmisao. Koliko god neko bio motivisan, politički ili nacionalno ne može pobiti toliko činjenica - kazao je Dodik.
Dodao je da je "BiH u sistematskoj krizi" i da je "napravljena tako da bude u krizi".
- Dejtonski sporazum je greška koja je napravila BiH i dala je strancima na upravljanje i ona je pod kolonijom. Zato dobijemo pregovarački status koji se sruši nakon pet dana - rekao je Dodik.
Za sastanak sa partnerima u vasti koji je dogovorio danas ponovio je da se radi o "zadnjem pokušaju da dogovore nešto".
- Mi smatramo da sve što je urađeno u posljednje vrijeme nakaradno i štetno za BiH. Prva stvar je nametanje izbornog zakona, to je jedan od najvažnijih zakona - rekao je.
Milorad Dodik
FOTO: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Još jednom nije propustio da predstavnike Bošnjaka nazove "muslimanima", kazavši kako su "bosanski muslimani namjerno blokirali sistem odlučivanja nakon što je zakon o tehničkim izmjenama prošao Zastupnički dom".
- A onda je došao Schmidt i nametnuo rješenje. To znači da članovi CIK-a ne mogu da budu smijenjeni. To sve mora da ide "out" - rekao je, a zatim nastavio:
- Zar neko od bosanskih muslimana smatra da će potenciranje priče o Srebrenice doprinijeti pomirenju? Neće. Prvi ja neću da se pomirim s tim. Ne može se niko unilateralno predstavljati za BiH. Ako se ne možemo dogovoriti, besmisleno je bilo šta drugo da se radi. Pozivam sve iz našeg naroda da sutra dođu na miting u Banju Luku.
Na kraju obraćanja ponovo je negirao genocid, spomenuvši pritom i komandanta odbrane Srebrenice Nasera Orića.
- Zašto misle da možemo nastaviti da živimo zajedno dok nam oni na čelo lijepe etikete? Zašto? Šta hoćete sa tim? Nećemo da živimo s vama, vidjećete kako to izgleda. Ne prijetim, samo imam pravo da kažem svoj stav. Za Srebrenicu su svi procesuirani, a Naser Orić hoda po Sarajevu. Mislite tako da živimo? To je pomirenje? Mojim unučadima da nakačite etiketu genocida? Naravno da nećete. Srebrenica je bila manipulacija, u Srebrenici se nije desio genocid. To je jedini kohezivni faktor koji okuplja Bošnjake na ovim prostorima - rekao je Dodik.
Jedan od Dodikovih advokata Goran Petronijević proces protiv njega uporedio je sa onim protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.
- Ovo se ne dešava samo ovdje, ovo se dešava u svijetu. Pogledajte šta se dešava Trumpu. To se isto događa i ovdje - kazao je Petronijević i dodao:
- Mislim da je Nobilo upravu i da će drugi dio postupka otvoriti Pandorinu kutiju i shvatit će da su pucali sami sebi u nogu.
Kazao je da je proces protiv Dodika "isprazna priča Tužilaštva kojom pokušavaju da napune fajlove papirima da liče na svjedoke sa dokazima".
Goran Petronijević
Advokat Nobilo je prethodno rekao kako "danas nismo ništa čuli" i da će "tako biti i naredno ročište".
- Vidjet ćemo da nema dokaza o krivičnom djelu. Ovo je čista politikla i kroz krivični postupak se želi riješiti politički problemi BiH. Ovo je fingirani krivični postupak - rekao je Nobilo, dodavši kako se nada da će Sud dozvoliti odbrani da iznese dokaze koje ima, te da će "dokazati da Schmidt nije izabran na zakonom propisan način, u skladu sa Dejtonskim sporazumom".
Anto Nobilo
Slično je ponovio i advokat Goran Bubić koji je kazao "da je riječ o simuliranom suđenju u pokušaju da se Dodik eliminiše iz političkog života i to na neustavan način".
Članica Predsjedništva Željka Cvijanović je kazala kako "politikanstvo može samo da našteti nekoj državi".
- Visoki predstavnici nisu zakonodavci i Aneksom 10 im nije dato to pravo - rekla je ona.
Dodala je da "Christina Schmidt nije visoki predstavnik i on pogotovo nema pravo donošenja zakona".
- Umjesto da radimo svoje poslove, primorani smo da hodamo po sudnicama zbog samovolje samoprozvanog visokog predstavnika - kazala je, te ponovila više puta iuznijete stavove iz RS-a o "nelegitimitetu Schmidta" koji "nema odgovarajuću odluku Viojeća sigurnosti UN-a".
Željka Cvijanović
Nenad Stevandić, predsjednik NSRS-a, kazao je da je "suđenje u predmetu protiv Dodika i Lukića počelo kao pokušaj da se slomi kičma Dodiku da bi se onesposobila institucija koja potpisuje zakone koje proglašava NSRS i da bi se zaustavio način donošenja odluka u RS-u".
- A završava se kao lomljenje kičme nelegalnom visokom predstavniku i onim aktima koje je on proizveo šaljući ih u Tužilaštvo - ustvrdio je Stevandić.
On je kazao da je "ovo bio pokušaj da se RS oslabi".
- Ona je ovim ojačana i svakim danom će biti sve jača. BiH se čuva dogovorom, a ne sprovođenjem nametnutih odluka bez pravne podloge - kazao je Stevandić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.