open-navfaktor-logo
search
Da svi budemo jedno
Na Nacionalnom molitvenom doručku u Sarajevu Nikšić, Schmidt, Karić, Finci...
AUTOR: Fena
29.04.2024. u 09:30
get url
text
Molitveni doručak
Molitveni doručak
U Sarajevu je danas upriličen Nacionalni molitveni doručak, događaj koji spaja različite konfesije i politička uvjerenja i to pod nazivom "Da svi budemo jedno".
Glavni pokrovitelj tog događaja je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, a uz državnog zastupnika Sašu Magazinovića, organizatori i domaćini su i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, zastupnik u Bundestagu SR Njemačke Josip Juratović, te profesor dr. Ahmet Shala.
Taj nadstranački i nadkonfesionalni susret, koji se naslanja na tradiciju Nacionalnog molitvenog doručka u Washingtonu, okupio je osobe iz političkog, kulturnog, vjerskog, akademskog i privrednog života Zapadnog Balkana s ciljem promoviranja razumijevanja među ljudima bez obzira na političku, vjersku, ideološku, kulturnu ili drugu pripadnost, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.
Događaju su, između ostalih, prisustvovali premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, visoki predstavnik Chriustian Schmidt, predsjednik Jevrejske zajednice u Bih Jakob Finici...
Nacionalni molitveni doručak vuče korijene iz Amerike, iz vremena prije Drugog svjetskog rata, kada su se siromašni okupljali kako bi uz zajednički obrok imali i molitvu. Kasnije je tu tradiciju preuzela grupa kongresmena, a od 50-ih godina redovno je i prisustvo predsjednika SAD-a.
Molitveni doručak je događaj koji ima internacionalni karakter. Kroz sve ovo vrijeme je zadržao svoju suštinu - okupljanje ljudi različitih konfesija i političkih opredjeljenja, te promociju mira i vjerske tolerancije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.