open-navfaktor-logo
search
Ultimatum partnerima
Dodik se poslije suđenja sastaje sa predstavnicima Trojke i HDZ-a: Ovo je posljednji pokušaj...
Autor: Faktor
17.04.2024. u 13:08
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta republika Srpska (RS) Milorad Dodik, nakon današnjeg roočišta u Sudu Bosne i Hercegovine bit će domaćin zajedničkog sastanka sa koalicionim partnerima na nivou BiH, predstavnicima Trojke i HDZ-a,"u još jednom pokušaju da damo šansu evropskom putu BiH".
Dodik je najavio da će se sastati "lider HDZ-a BiH Dragan Čović, srpska i bošnjačka strana", te da će sastanak biti održan u Administrativnom centru Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu.
On je na društvenoj mreži Twitter naveo kako je ovo "posljednji pokušaj stabilizacije prije nego što bi se to partnerstvo moglo raspasti", dodajući da "očekuje da riješe probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od  Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad ovog naroda".
- Da riješimo pitanje nelegalnog visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Zastupničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normalno za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi - naveo je Dodik.
Dodik je rekao da se "mora razvlastiti Centralna izborna komisija, koja je odlukama nelegalnog Christiana Schmidta previše dobila na značaju".
- Moraju se racionalizovati troškovi u vezi s izborima i mora se osigurati da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u izbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon. Očekujem da ćemo sve to razmatrati danas na sastanku. Ukoliko ne bude dogovora, više nisam siguran koliko to partnerstvo ima smisla - navodi Dodik.
Dodaje da je "nakon nekoliko dogovora i onoga što su razvalili stranci, prije svega američki ambasador Murphy, blokiran kompletan evropski put".
- Јedan optimizam koji smo imali je ustuknuo i ne možemo da se krećemo dok ne riješimo uzroke tog zastoja. A to je, prije svega, nelegalni Schmidt koji nastavlja da ruši evropsku perspektivu BiH - zaključio je Dodik.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.