Njega je za ovu nagradu kandidovao Fudbalski Savez Kantona Sarajevo, a među Sarajlijama su podjeljenja mišljenja da li je nagrada otišla u prave ruke. Upravo je sve to bio povod za razgovor sa njim.

Alija Hadžiosmanović Braco o Šestoaprilskoj nagradi i ko mu je prvi čestitao:

- Drago mi je da su sa mnom akademici, jer ipak ja sam čovjek koji je 43 godine radio u radnoj organizaciji "Vodovod i kanalizacija" i mogu se pohvaliti da sam 404 čovjeka zaposlio. Prvi mi je čestitao gospodin Adnan Gušo.

O činjenici da su u javnosti podjeljenja mišljenja o tome da li je zaslužio nagradu?

- Fina gradska raja zna ko je Braco. Moj najveći uspjeh je što sam uveo Vrbanjušu u Premijer ligu BiH iz devetog ranga takmičenja. Bio sam 26 godina kapiten Sarajevsko-zeničke zone. Iza klubova su stajali gradovi, a iza mene rahmetli majka Šefika, otac Salem, supruga Mevluda... Dobijao sam grdne pare da Vrbanjuša bude Đerzelez. Krvavo sam zaslužio Šestoaprilsku nagradu.

Šta misli o gradonačelniku Abdulahu Skaki?

- Abdulah Skaka voli ovaj grad i cijeli život je posvetio uljepšavanju. Iskrene čestitke svim vijećnicima koji su me izabrali, jer su znali cijeniti moj rad. Malo nas je ostalo legendi u Sarajevu...

Šta smatra svojim najvećim uspjehom?

- Prvu sam loptu u ratu unio u Skenderiju. 2.500 igrača sam izveo na selamet.

Kome se sve zahvalio za održavanje Bajramskog turnira?

Vrbanjuša je sve krvavo osvojila. Ne smije se zaboraviti da nismo imali svlačionica. Utakmice smo igrali u Visokom jer nismo imali 9.000 maraka.