open-navfaktor-logo
search
Riječ struke
Oko sokolovo: Borac oštećen protiv Veleža, Marić nije svirao penal(e) na meču Igman - Sarajevo, griješili Đozić i Gedžić
Faktor
12.04.2024. u 18:05
get url
text
Pobjedom Tuzla Cityja protiv Širokog Brijega (3:1) danas na Tušnju otvoreno je 26. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu.
No, nakratko ćemo se vratiti na 25. premijerligašku dionicu i na sporne detalje sa utakmica odigranih proteklog vikenda, koje su za Arena Sport komentarisale bivše premijerligaške sudije.
Ognjen Valjić, bivši sudija sa FIFA značkom, prvi je izašao pred kamere. Banjalučanin je ocijenio da je Enes Đozić (pomoćni sudija iz Sarajeva) pogriješio kada je podigao ofsajd gostima u finišu meča Posušje - Tuzla City (1:1).
Konstatovao je da sudija Dražen Marić pogriješio što nije dosudio jedanaesterac za Igman protiv Sarajeva u 66. minuti kod rezultata 3:2, što znači da su gosti iz Konjica oštećeni. Na istoj utakmici 82. minut domaći su tražili penal, ali Valjić smatra da kontakt igrača Igmana i Sarajeva nije za kazneni udarc, te da je Marić ispravno postupio što nije pokazao "na kreč".
Komentarisao je i sporni detalj sa utakmice Široki Brijeg - GOŠK, ustvrdivši da sudija Gedžić u 61. minuti kod rezultata 2:1 nije dosudio penal za domaće.
Za kraj ocijenio je da je sudija Aleksandar Njegomirović propustio dosuditi penal za Borac u Mostaru protiv Veleža (u finišu meča kod rezultata 1:1), jer, kako je rekao, "smatra da ima dovoljno elemenata za kazneni udarac" u duelu Oreča i Herrere.
Elmir Pilav, potpredsjednik Komiteta za sudije i suđenje FSBiH, složio se sa Valjićem da je Đozić pogriješio što je dosudio ofsajd na meču u Posušju.
Kada je u pitanju meč Sarajevo - Igman kazao je kako je Marić trebao dosuditi kazneni udarac za Igman, a da na drugoj strani nije bilo penala za Sarajeva u 82. minuti.
Naglasio je kako je Gedžić pogriješio što nije dosudio penal za Široki Brijeg. Kao i Valjić, ocijenio je kako je sudija Njegomirović trebao dosuditi penal za Borac na gostovanju kod Veleža.
Svoj sud o spornim situacijama u 25. kolu u studiju Arena Sporta dao je i Haris Kaljanac, još jedan bivši FIFA sudija.
Složio se sa pethodnim sagovornicima u većini situacija, naglasivši kako su sudije pogriješile na štetu Tuzla Cityja, Igmana, Borca i Širokog Brijega. 
Kaljanac, za razliku od Valjića i Pilava, smatra da je Marić trebao dosuditi penal i za Sarajevo u duelu odbrambenog igrača Igmana i Kapetanovića.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.