open-navfaktor-logo
search
Dok ih pritvaraju i prijete im
SAD o propalestinskim demonstracijama: Amerikanci imaju svako pravo da protestuju
AUTOR: Anadolija
29.04.2024. u 22:49
get url
text
Iz američkog State Departmenta poručili su u ponedjejlak da Amerikanci imaju "svako pravo" da protestuju, dok demonstracije podrške Gazi u gradovima širom Sjedinjenih Američkih Država ne jenjavaju, prenosi Anadolu.
Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel rekao je da je to nešto što je u skladu s prvim amandmanom.
- Svakako, ljudi imaju svako pravo na to. Ohrabrujemo ljude da to učine na miran i nenasilan način - rekao je Patel odgovarajući na pitanje novinara agencije Anadolija.
Na pitanje da li će američka politika biti promijenjena ili da li će protesti utjecati na to, Patel je rekao da je "jedini pokazatelj" u procesu donošenja odluka ono što je u najboljem interesu američkog naroda i ono što Amerikance čini sigurnijim.
- S naše tačke gledišta, više humanitarne pomoći je dobro za Sjedinjene Američke Države. Poraz Hamasa je dobar za Sjedinjene Američke Države, osigurati da Gaza više ne može biti odskočna daska za terorizam također je dobro za Sjedinjene Američke Države, a rješenje s dvije države koje donosi veći mir, stabilnost i integraciju na Bliskom istoku je također dobro za Sjedinjene Američke Države - rekao je Patel.
Bijela kuća je također ponovila stav State Departmenta.
- Nastavit ćemo govoriti da svi Amerikanci imaju pravo na mirne proteste - rekla je glasnogovornica Karine Jean-Pierre.
Na pitanje o mogućim suspenzijama i mjerama protiv studenata koji protestuju, Jean-Pierre je rekla da je to na rukovodstvu njihovih univerziteta i koledža.
Studenti, koji održavaju demonstracije u raznim državama i univerzitetima širom Sjedinjenih Američkih Država u znak podrške Palestini, zahtijevaju da njihovi univerziteti prestanu podržavati Izrael.
Dok se studenti okupljaju i postavljaju kampove na otvorenim prostorima u kampusima, univerzitetski i lokalni državni dužnosnici odgovaraju akcijama poput pritvaranja, suspenzije i prijetnji otpuštanjem osoblja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.