open-navfaktor-logo
search
Žestoko saopćenje
NK Široki Brijeg: Ovo je moralna kaljuža, sudijska lokomotiva nastavlja krojiti tabelu i mešetariti fudbalom u BiH
Faktor
13.04.2024. u 11:41
get url
text
FOTO: FK Tuzla City
Fudbaleri Širokog Brijega poraženi su jučer na gostovanju kod Tuzla Cityja sa 1:2.
U klubu sa Pecare smatraju da su oštećeni na Tušnju, te su se oglasili saopećenjem za javnost, kojeg prenosimo u cijelosti.
- Gospodo, ovo je moralna kaljuža!
Ponovno se obraćamo javnosti vezano uz nastavak sudijskih previda i grešaka na štetu našega kluba. Iako smo, priznajući i vlastite rezultatske neuspjehe, na kraju jesenje polusezone upozoravali na grube sudijske greške kojima je naš klub bivao direktno bodovno oštećen, situacija je ostala gotovo identična s tendencijom rasta prema gorem.
Apeli koje smo upućivali tijelima koja upravljaju bh. fudbalom nisu donijela apsolutno nikakav utjecaj na uklanjanje anomalija koje isplivavaju na površinu iz utakmice u utakmicu. Umjesto reakcija koje će spriječiti nanošenje nesagledivih šteta našem fudbalu, iz utakmice u utakmicu svjedočimo kako sudijska lokomotiva nastavlja punom parom krojiti tabelu i mešetariti fudbalom u BiH. Dakako, uz nečiji blagoslov!
NK Široki Brijeg je utakmicu 26. kola ovog petka u Tuzli izgubio zbog kardinalnih grešaka sudija.
Naš klub ima mladu ekipu koja marljivo radi, svakodnevno trenira i koja svoje rezultate želi izboriti isključivo sportskom borbom na zelenom travnjaku. Jedino teren može biti mjerilo vrijednosti i uspjeha u fudbalu koje bi se trebalo odvijati pod istim pravilima za sve učesnike.
Nažalost, od uživanja u takvom plemenitom igračkom nadmetanju udaljavaju nas sve češće, bezobrazne i perfidne sudijske nepravde. I ne samo prema našem klubu, nego i prema drugim klubovima, čime se gubi interes za fudbal i udaljava istinske navijače, simpatizere, porodice s djecom i mlade od naših stadiona.
Kako smo već rekli, utakmicu na Tušnju presudile su dvije grube sudijske pogreške:
41. minuta - mladi Božo Prusina sjajno je šutirao loptu s 25 metara i savladao domaćeg golmana. Lopta se odbila od prečke i završila iza leđa Tarika Abdulahovića. No, izrazito loši i tendenciozni sudija Dragan Petrović sa svojim pomoćnicima nije priznao njegov maestralni pogodak (ujedno i prvijenac!) iako je lopta prešla gol-liniju cijelim svojim obimom, što potvrđuju i dostupne snimke koje se vrte u medijima.
70. minuta - na "pad" Mirzada Mehanovića i dosuđeni jedanaesterac za domaće ne treba trošiti previše riječi. Smatramo kako onakvoj pogibeljnoj reakciji obrambenih igrača fudbalski svijet nije odavno svjedočio.
Nakon Čitluka i susreta s GOŠK-om, drugu utakmicu zaredom, u rasponu od samo četiri dana "djelitelji pravde" nastavljaju igrati svoju prljavu igru protiv našeg kluba. Naočigled cjelokupne javnosti besramno kradu klub u kojem više od 300 djece svakodnevno trenira i sanja svoje fudbalske snove u nekom boljem, zdravijem ozračju.
Podsjećanja radi, na utakmici protiv GOŠK-a posmatrač suđenja Rusmir Mrković sudiji Darki Gedžiću zamjerio je dvije kardinalne pogreške, a to su nedosuđen jedanaesterac za Široki Brijeg i neopravdano dosuđen jedanaesterac za GOŠK, te lošu primjenu disciplinskih mjera.
Zbrajajući samo situacije u kojima smo dirketno oštećeni i u kojima su sudijske greške odredile konačni rezultat u samo posljednje dvije utakmice našeg kluba, smatramo kako ovo nikako ne može biti izoliran slučaj.
Fudbal u BiH je odraz svega lošega u našem društvu. Gospodo, ovo je moralna kaljuža, tonemo sve dublje - navode iz NK Široki Brijeg.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.