open-navfaktor-logo
search
Reakcija nakon meča
FK Sarajevo stao uz svoje navijače: Zaslužuju da ih se tretira sa poštovanjem i dostojanstvom
AUTOR: Faktor
29.04.2024. u 08:40
get url
text
FOTO: Damir Hodžić
Fudbalski klub Sarajevo oglasio se saopćenjem za javnost u kojem je pružio podršku navijačkoj grupi Horde zla, koja je sinoćnju utakmicu na Koševo između Sarajeva i Veleža napustila nezadovoljna tretmanom MUP-a Kantona Sarajevo.
- Na utakmici FK Sarajevo - FK Velež naši navijači su sa punim pravom izrazili nezadovoljstvo tretmanom koji su doživjeli od MUP-a Kantona Sarajevo.
Fudbal je sport koji napreduje zahvaljujući strasti i predanosti svojih navijača. Navijači ulažu svoje vrijeme, novac i emocije u bodrenju svojih timova i zaslužuju da ih se tretira s poštovanjem i dostojanstvom.
Ponašanje prema navijačima često ne zadovoljava profesionalne standarde koji se očekuju u radu. Umjesto poticanja atmosfere sigurnosti, gruba taktika koju koriste pojedinci može stvoriti nepotrebnu napetost i sukob.
Imperativ je da svi učesnici u utakmici prepoznaju važnost uspostavljanja ravnoteže između održavanja reda i poštovanja prava navijača. Policija bi trebala dati prednost strategijama upravljanja koje potiču pozitivno okruženje za sve sudionike.
Podrška navijača sa tribina je vjetar u leđa na svakoj utakmici, 12. igrač koji je uvijek uz klub i kada je loše i kada je dobro.
Fudbal se igra zbog navijača i njima je mjesto na tribini - poručili su iz Bordo tima.
Podsjetimo, MUP Kantona Sarajevo u posljednje vrijeme pooštrio je kriterije prilikom ulaska na tribine, a to je rezultiralo velikim gužvama i dugotrajnim pretresima na kapijama stadiona Koševo, a nešto slično se desilo i nedavno tokom sarajevskog derbija na Grbavici.
Nezadovoljni tretmanom policije, najvatreniji navijači Sarajeva nisu navijali na početku utakmice, a onda su iz protesta u 30. minuti izašli sa stadiona. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.