open-navfaktor-logo
search
Ministar otvoreno
Kenan Magoda: Besimu Borić sam tužio, sa Edinom Papo sam imao iskren razgovor, šta je sa ministrima koji nisu sa DIF-a
Kenan Magoda, novi je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo. Na ovu poziciju došao je kao SDP–ov prijedlog, što je, podsjetimo, izazvalo negodovanje njegovih kolegica Besime Borić i Edine Papo.
15.04.2023. u 20:43
get url
text

Magoda, koji je prvi intervju kao ministar kulture i sporta KS dao za Faktor, između ostalog, komentirao je i potez svojih stranačkih kolegica, odnosno koju će tužiti, a s kojom se ipak uspio razumjeti. Govorio je i o odnosu sa bivšom suprugom koja ga je na društvenim mrežama prozivala za nasilje u porodici. Dio pitanja koja se odnose na pomenute teme izdvajamo u ovom tekstu, a ostakak intervjua u kojem Magoda govori o kulturi i sportu KS bit će naknadno objavljen na Faktorovom portalu. 

Vaš dolazak na ovu funkciju ministra pratilo je negodovanje Vaših kolegica iz stranke, o čemu ste se oglasili. No jeste li ipak uspjeli za ovo vrijeme pronaći zajednički jezik obzirom da su Vam zamjerile da ste prešućeni nasilnik, da ste iz sporta...?

Moram reći da sam iskazao veliko žaljenje što kolegica Besima Borić, koja je pokrenula svu tu hajku, nije sa mnom razgovarala, iako je znala za tu temu, pripremala se, i odabrala je datum koji je bio posvećen ženama, to je bio 8. mart, kada je ona to iznijela na jednom skupu koji je bio posvećen pravima žena. Iskoristila je, nažalost, momenat iz njenih poznatih razloga i involvirala druge kolegice. Moram stvarno reći da sam sa kolegicom Edinom Papo imao jedan iskren i direktan razgovor, gdje mi je kolegica objasnila da je ustvari ona prvi put čula, i sama činjenica da je to čula na tom skupu, morala je reagirati. Ja je apsolutno shvatam, jer apsolutno nije imala prave informacije koje je čula, i naravno da je reagirala onako kako je po meni to sasvim normalna reakcija. Međutim, ja sam to dokazao i nažalost ta moja politička hajka je veoma poznata, i taj tajming je bio veoma siptomatičan. Ja protiv kolegice Besime Borić sam pokrenuo tužbu za iznošenje lažnih optužbi, jer je na tom skupu, gdje je pokrenula svu tu lavinu, rekla da sam ja osuđeni nasilnik.

Mislim da je rekla prešućeni, ako se dobro sjećam.

Rekla je osuđeni nasilnik.

To je rekla?

Jeste. Ima na snimku. Šta znači presuđeni, šta prešućeni, kako god.

Prešućeni znači da ste bili nasilnik, ali da Vam nije presuđeno...

Da se presudi mora se pokrenuti tužba protiv mene.

Vi ste u medijima iznijeli dokaze, koje imate u svom posjedu, da niste napravili ono što Vam se pripisivalo.

Nije tajna da čovjek ima nesuglasice sa bivšom suprugom. Mi nismo zajedno evo već osma godina. Ona je u tom jednom trenutku iznijela i uvidila da je to bila jedna pogrešna odluka. Samovoljno je i povukla i izbrisala sve ono što je objavila, jer je vidjela koju je grešku napravila sa svojim emotivnim nekim ekspresijama.

U kakvom ste sada odnosu, jeste uspjeli izgladiti situaciju.

Mi smo uspjeli izgladiti situaciju, to vam može moja bivša supruga potvrditi ako budete sa njom u kontaktu. Izgladili smo sve nesuglasice, mi smo u stalnom kontaktu zbog naše djece. Ono što najviše želim je to mirno i sretno djetinjstvo, otac sam troje djece. Bivša supruga je jedina majka od moje troje djece. U kontaktu sam sa djecom, putujemo, hodamo kao i svaka porodica.

Djeca su dakle sretna, što je najvažnije.

Djeca su sretna što je najvažnije, djecu viđamo, hodamo, putujemo kao i svaka normalna porodica razvedenih roditelja. Ja kažem bilo je nesuglasica, ali ja razumijem stvarno i svoju bivšu suprugu, puno vremena mi je oduzela Turistička zajednica, to je takav posao gdje puno putuješ. Kada odeš na put to je 15-20 dana, ostati sa troje djece bez podrške je teško. Ja nikada nisam loše rekao o svojoj bivšoj suprugi, to je majka moje djece, iako možda neki, kada su me savjetovali PR stručnjaci, su govorili da trebam iznijeti sve. Rekao sam ne, ja prvo čuvam dostojanstvo bivše supruge, ona je majka moje djece, ja čuvam svoju djecu. Dokazao sam samo da ono za što sam optužen da nikada nije bilo. Ne podržavam nijedan vid oblika nasilja, pogotovo prema ženama, tako da žao mi je što je to tako ispalo. Žao je i mojoj bivšoj suprugi, povukla je sve sa svog Facebook profila, uvidjela je da je napravila kardinalnu grešku.

Nećete podnositi tužbu protiv nje, jer ste evo kako kažete to lijepo riješili?

Protiv svoje supruge bivše nikada ne bi podnio tužbu, ona je majka moje troje djece. Nema tog posla da ja tužim, to bi bio poraz mene, a protiv kolegice Besime Borić sam podnio tužbu i to treba dokazati na sudu – da li sam ja osuđeni nasilnik ili nisam.

Kazali ste i da ste razgovarali sa kolegicom Edinom Papo, da ste sa njom uspjeli naći zajednički jezik, no ona je na komentar kolegice Besime, citirat ću: "zašto ona (Edina Papo) nije odabrana za poziciju ministrice", istakla da dolazi iz svijeta kulture i sporta zbog čega bi bila dobar kandidat, i tada je postavila pitanje: "šta je ovo, samo DIF-ovci mogu biti ministri?". Pa obzirom da ste Vi treći ministar zaredom koji dolazi sa ovim fakultetom moram vas pitati za komentar?

Ja ne znam da je kolegica Papo uopšte bila kandidat za ministarstvo kulture i sporta.

Nije bila, nego je Vaša zajednička kolegica Besima kazala da je dobar kandidat.

Kolegica Papo, što apsolutno je normalno nije znala moj CV, i što bi uopšte znala CV nekog Kenana Magode koji je bio zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, tako sigurno da je pročitala moj CV ne bi tako izgovorila. Kažem da su sve te njene ekspresije bile zbog nastupa kolegice Besime koja je odlučila ciljano, baš taj momenat, taj tajming, jer znala je, gospođa Besima je čitav život u politici, i sve što radi, zna vrlo dobro političke momente - kada je dobro nekoga da se devalvira, da se uništi ili bilo šta...

Mislite da joj je to bio cilj kada ste Vi u pitanju?

Apsolutno.

Zašto, zašto bi ona imala nešto protiv Vas?

Ne bi znao, ali činjenica da je to previše indikativno, ali kažem sa kolegicom Papo sam razgovarao, imamo kontakte, izgladili smo sve. Apropo tog da sam treći ministar iz DIF-a onda moram reći šta je sa svim onim ministrima koji nisu bili sa DIF-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.