open-navfaktor-logo
search
Kandidat za načelnika
Dženan Selimbegović: Država je naša kuća, a kuća je sigurna koliko su joj temelji zdravi, Stari Grad može i treba drugačije
Izbori u Općini Stari Grad Sarajevo raspisani su nakon što je izglasano nepovjerenje dosadašnjem načelniku Ibrahimu Hadžibajriću, koji je uhapšen u okviru akcije "Start" i koji se tereti za krivična djela organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara. Kako je odlučila Centralna izborna komisija, prijevremeni izbori bit će održani u nedjelju, 29. oktobra.
16.09.2023. u 20:20
get url
text
Dženan Selimbegović
Dženan Selimbegović

Najprije je "Trojka" objavila da će kandidat grupe političkih organizacija okupljenih u ovu koaliciju biti Irfan Čengić, kadar Socijaldemokratske partije, kojem će podršku pružiti i Demokratska fronta Željka Komšića te Savez za bolju budućnost i Savez za Stari Grad. S druge strane, iz SDA je stigla potvrda da je Općinski odbor Stranke demokratske akcije Stari Grad za načelničku dužnost kandidirao Dženana Selimbegovića, kojeg je, nakon sastanka s predsjednikom Nerminom Ogreševićem, podržao i Narodni evropski savez. Međutim, sve je izvjesnije da će Dženan Selimbegović dobiti potporu i još nekih političkih organizacija, ali i dijela vijećnika u Općinskom vijeću Stari Grad te brojnih udruženja i nezavisnih intelektualaca.

Kako su istakli iz samog lokalnog ogranka SDA, Stari Grad je trenutno u izuzetno teškoj poziciji, posebno nakon hapšenja već sada bivšeg načelnika Ibrahima Hadžibajrića, koji je, ne zaboravimo, na prošlim lokalnim izborima bio i kandidat "Trojke". Zbog toga smatraju kako ovu općinu može stabilizirati pošten čovjek, s ozbiljnim referencama i s velikim životnim i stručnim iskustvom. Kada su popisali sve osobine koje bi trebao imati potencijalni načelnik, kazali su da je izbor sveden na nekoliko najboljih imena, a među njima se našlo i ono Dženana Selimbegovića. Upravo je Dženan Selimbegović odlučio Stavu dati prvi intervju.  

Isključimo li posljednja dešavanja u vezi s nedavno opozvanim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, jer sudski proces još uvijek traje, kako generalno ocjenjujete njegov rad kao načelnika? I zašto smatrate da je svih ovih godina uživao podršku biračkog tijela iako je gotovo iz izbornog ciklusa u izborni ciklus mijenjao stranačku pripadnost?

- Ibrahim Hadžibajrić je bio načelnik Općine Stari Grad od 2008. godine. I da, tačno je da je prešao stranački put od SDA, preko SBB-a, do nezavisnog kandidata, a onda i vlastite stranke. Njegov primjer u tom smislu nije usamljen u Bosni i Hercegovini, ali treba priznati i da je bio jedan od najdugovječnijih načelnika općina. Sistem neposrednog izbora načelnika općine daje određenu vrstu prednosti aktuelnom načelniku u njegovom reizboru jer on ipak četiri godine radi, raspolaže budžetom i postiže neke rezultate. Međutim, dugotrajna vlast može dovesti do određenih anomalija u načinu njene primjene, a na što je SDA u konkretnom slučaju Starog Grada kontinuirano skretala pažnju, dok su neki drugi, koji su danas najglasniji, okretali glavu. To je na kraju u slučaju Ibrahima Hadžibajrića dovelo do poznatog epiloga – „trojku“ u Starom Gradu u potpunosti je ogolilo, tj. njihovu nedosljednost i neprincipijelnost. Sada je došlo vrijeme da pokažemo da se može i treba drugačije.

Kakav stav zauzimate o liku i djelu Vašeg protukandidata na prijevremenim izborima Irfana Čengića?

- Irfan Čengić je dosta rano započeo svoju aktivnu političku karijeru, doslovno iz studentskih klupa je ušao u teren aktivne politike, prvo kroz partijsku infrastrukturu SDP-a, a onda i kroz izborne procese. Međutim, iako to može biti prednost, isto tako može biti i otežavajuća okolnost, naročito ako za to vrijeme pokažete sklonost ka nedosljednom političkom ponašanju kao što je bio slučaj u prethodno spomenutom "okretanju glave" na anomalije u Starom Gradu dok je bio akter tih procesa, čak je bio i u rukovodstvu Općinskog vijeća.

Također, deklarativno je bio protiv Schmidtove suspenzije Ustava Federacije BiH na 24 sata kako bi se nametnula vlast, i to tek nakon što se ista desila, ali sada nema problem da otvori predizbornu kancelariju u kojoj će građani imati priliku da razgovaraju s tako izabranim dužnosnicima iz "Trojke" sve kako bi ih stavio u funkciju svog izbora na poziciju načelnika Općine Stari Grad. Ima tih primjera još, ali bit će prilike za to u predizbornoj kampanji...

Šta je ono što načelnik može učiniti do redovnih lokalnih izbora, koji su predviđeni za iduću godinu? Koji su zapravo gorući problemi s kojima se susreće lokalno stanovništvo a koje bi mogao riješiti Dženan Selimbegović u izuzetno kratkom periodu ako bude izabran? Svjedočimo da, posebno u posljednje vrijeme, tj. otkako je "Trojka" na vlasti, javnost pomno prati omjer obećanog i ispunjenog.

- Ovo pitanje na određeni način otkriva i specifičnost ovih prijevremenih izbora poslije kojih će izabrani načelnik nepunu godinu poslije morati ponovno izaći na redovne lokalne izbore. To je svakako izuzetno kratak period da se bilo šta kapitalno i osjetno realizira tako da će i pristup u smislu programa i planiranih projekata u komunikaciji prema građanima biti usmjeren i na budući četverogodišnji mandat. To jeste jedna specifična situacija iznuđena ovakvim okolnostima. Detalji programa, u čiju su izradu uključeni stručnjaci po pojedinim oblastima, vrlo brzo će biti prezentirani javnosti, a ono što ja mogu već sada obećati jeste potpuno otvorena komunikacija s građanima, otvorena, efikasna i transparentna administracija i svakako više pravde u svakom pogledu prema svim kategorijama stanovništva.

Neću davati nerealna obećanja duboko svjestan da idealna rješenja ne postoje, ali i svjestan da to nije razlog da odustanemo od nastojanja da se njima približimo što je više moguće.

Vašu kandidaturu podržat će i Narodni evropski savez. Na čiju podršku još možete računati?

- Kao što ste rekli, stranka NES i predsjednik Nermin Ogrešević već su dali bezrezervnu podršku, što je važno i za ove izbore, ali i za buduće oblikovanje političkog patriotskog fronta u ovim nadasve izazovnim vremenima za našu domovinu i političke procese koji se trenutno odvijaju, a veoma su opasni po državu i njenu budućnost.

Otvorena je komunikacija i s nizom drugih političkih stranaka i aktera javnog i političkog života, te će njihov oblik i vrsta podrške biti poznati u narednim danima.

Koliko će prijevremeni izbori u sarajevskim općinama Stari Grad i Centar pokazati jesu li birači promijenili svoje mišljenje o političkim dešavanjima i akterima političkog života barem u glavnom gradu naše države? Ili će tek redovni lokalni izbori dati pravu sliku stanja među biračima?

- Naš glavni grad, baš kao možda i svaki glavni grad, specifičan je u odnosu na ostatak zemlje. Tu je uvijek fokus svih političkih zbivanja i u medijskom, ali i u svakom drugom smislu, što jednom glavnom gradu zbog njegove pozicije i pripada. Zato je i najteže tu predvidjeti s naročitom preciznošću impuls javnog mnijenja jer su oni koji tu žive, naročito u ovom današnjem vremenu digitalnih medija i društvenih mreža, bombardirani informacijama, poluinformacijama, spinovima i zašto ne reći raznim neistinama na dnevnom nivou, odnosno gotovo iz sata u sat. Međutim, ono što se sa sigurnošću može primijetiti jeste da su stranke nekadašnje „četvorke“, a današnje "Trojke", s tzv. "sarajevskim dogovorom", koji jeste polučio rezultate na lokalnim izborima 2020. godine, građanima Sarajeva donijeli ništa drugo do nesposobne načelnike općina koje oni sami sada smjenjuju opozivima, međusobno se optužujući za najgore oblike zloupotreba, nepotizma, nerada i kriminala.

U međuvremenu općine u kojima su osvojili vlast tavore u smeću i nezavršenim ili loše realiziranim projektima, koji se opet u najvećoj mjeri odnose na ono što su započeli bivši načelnici iz SDA, a što često i sami ističu međusobno posvađani članovi "sarajevskog dogovora". Njihovi stalni međusobni sukobi u Općini Novo Sarajevo, opoziv načelnika Općine Centar Srđana Mandića i sve ono što taj proces prati, kao i na njihovu inicijativu smijenjeni načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, koji je pritom i u pritvoru, najbolje govori kakvu vrstu nekompetencije i političke nestabilnosti su donijeli građanima Sarajeva, jer to su sve redom bili njihovi zajednički kandidati. Sve to zajedno s katastrofalnom politikom koju isti akteri provode na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou je sigurno dovoljno upozorenje građanima da ne smiju sebi dozvoliti još izgubljenih godina dajući povjerenje na izborima onima koji su jasno pokazali da nisu sposobni ni za šta drugo nego za izigravanje tog povjerenja, i to na jedan brutalan način.

Vodeći se prostom političkom analizom i logikom, sve je izglednije jačanje povjerenja stanovništva u prvom redu u SDA i DF, ali i Stranku za BiH. Neki bi rekli da funkcioneri tih stranaka u ovom periodu ništa posebno nisu činili, već da su predstavnici "Trojke", sportskim rječnikom kazano, uspjeli zabiti toliko autogolova da ove političke organizacije nisu ništa posebno trebale činiti kako bi povratile povjerenje stanovništva. Slažete li se da SDA, DF i SBiH ništa posebno nisu činili ili su ipak neke bitne stvari urađene na koje su mnogi, svjesno ili ne, ostali slijepi i gluhi?

- SDA, koja je po broju osvojenih glasova pobjednička stranka, DF s izabranim članom Predsjedništva BiH, a kojima su se svojim principijelnim odnosom poslije na određeni način priključili i SBiH i NES, jesu stranke koje su samo zahvaljujući sramnoj suspenziji Ustava FBiH i naglašenim uplitanjem stranaca danas opozicija. A zadatak opozicije jeste da glasno i jasno upozorava na katastrofalne poteze pozicije koristeći pritom sve demokratske metode da štetu takvog postupanja vlasti i u institucionalnom smislu svedu na što je moguće manju mjeru. Jedan od najboljih primjera jeste i nedavna presuda Evropskog suda za ljudska prava po apelaciji Slavena Kovačevića. Tako da sigurno ne stoji dojam da lideri i funkcioneri ovih stranaka ništa do sada nisu posebno učinili. U svakom slučaju, velikom dijelu patriotski orijentirane javnosti sada je mnogo jasnije koliko je važno bilo ono što su, naročito lideri i funkcioneri SDA i DF-a, činili u periodu dok su vodili procese i bili dio vlasti. To je poteze nametnute "Trojke" učinilo tako vidljivim i jasnim!

Kakva je sudbina "Trojke", grupe političkih organizacija koja u ovom momentu i na papiru i u praksi (su)vodi političke procese? Čini li Vam se da gube, posebno Narod i pravda, podršku?

- Uvjeren sam da će veoma brzo otići na marginu političke stvarnosti prethodno se urušavajući unutar samih sebe, čemu sada svjedočimo u Sarajevu, odakle je sve i počelo. Zadatak svih nas koji ovu zemlju volimo jeste da se to desi prije nego što učine neku nepopravljivu štetu po budućnost naše države. A pošto je država naša kuća, a kuća je sigurna koliko su joj temelji zdravi, i ovim putem pozivam građane Starog Grada da izađu na izbore 29. oktobra i svoj glas daju imajući na umu sve ovo, naročito činjenicu da su općine temelji naše kuće zvane BiH, a naša općina je sigurno jedan važan kamen u tom temelju.

Na nedavno održanoj sjednici Glavnog odbora SDA odlučeno je da će kongres ove stranke, na kojem će biti izabran novi predsjednik, biti održan 14. oktobra ove godine. Kako sada stvari stoje, kandidati će biti aktuelni predsjednik Bakir Izetbegović i dugogodišnji "opozicionar" unutar SDA Šemsudin Mehmedović. Šta mislite, kakvo trenutno raspoloženje vlada unutar Stranke, tj. ko bi mogao biti predsjednik? Je li dobro da na ovom kongresu, za razliku od prethodnog, predsjednik SDA Bakir Izetbegović ima protukandidata?

- Ono što mogu sa sigurnošću reći i kao dugogodišnji član ove stranke, ali i kao nekadašnji njegov saradnik u kabinetu, jeste to da je predsjednik Bakir Izetbegović neosporni lider koji je svoj liderski kapacitet pokazao i dokazao na mnogo težim ispitima od ovih na kojima svakodnevno padaju tzv. "lideri" nametnute "Trojke", čemu svjedoči i cjelokupna javnost.

Bakir Izetbegović će, ako Bog da, sigurno na 14. Kongresu SDA biti ponovno izabran za predsjednika, a o proceduralnim načinima tog izbora će odlučiti organi stranke u skladu s propisanim pravilima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.