open-navfaktor-logo
search
U organizaciji HDZ-a
Zastupnici o mostarskom sijelu: "Nisi valjda samo došao večerati ili da im nešto isporučiš..."
Bez obzira na to što je privredni sajam i teme bi trebale biti ekonomske, ne možete ignorirati činjenice da Dodik na dnevnoj bazi negira genocid u Srebrenici, kaže Špago
Autor: Am. S.
16.04.2024. u 16:13
get url
text
S večere u Mostaru
S večere u Mostaru
Večeri u Mostaru u organizaciji Hrvatske demokratske zajednice na čelu s liderom Draganom Čovićem prisustvovao je neobičan sastav gostiju u odnosu na političku situaciju u našoj državi i regionu.
Naime, ovoj večeri, osim vrha HDZ-a, prisustvovali su i federalni premijer Nermin Nikšić, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, specijalni predstavnik EU-a za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak i šef Delegacije EU-a Johann Sattler.
Nakon niza sramnih poruka iz Republike Srpske i Beograda, spisak gostiju koje je Čović okupio iznenadio je mnoge.
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šerif Špago za Faktor navodi kako nažalost i sinoćnja večera u Mostaru još jednom pokazuje da Trojka nije postavila crvene linije u odnosima sa koalicionim partnerima.
- Bez obzira na to što je privredni sajam i teme bi trebale biti ekonomske, ne možete ignorirati činjenice da Dodik na dnevnoj bazi negira genocid u Srebrenici, da su u Srebrenici mjenjaju nazivi ulica brutalnim preglasavanjem i ignorisanjem vijećnika Bošnjaka i njihovih prijedloga, da politika SNSD-a uz podršku Beograda otvoreno radi na rušenju države BiH i njenih institucija, da se ponovo prijeti Bošnjacima kao narodu od aktera prisutnih toj večeri...
Nažalost, ni to nije bilo dovoljno da predstavnici Trojke otkažu prisustvo večeri. Vjerovatno će biti pravdanje da su to tzv. kompromisi po viđenju stranaka Trojke – mišljenja je Špago.
Dodaje kako to nije ništa novo.
- Ništa nas više ne može iznenaditi od trojkaša – zaključio je on.
Ovaj sastanak komentarisao je i na društvenim mrežama federalni zastupnik Demokratske fronte Mahir Mešalić.
- Imam pitanje za Johana Sattlera identično onom koje je on pitao u posjeti institucijama TK: "A gdje je opozicija?". Ne čudi me prisustvo Nermina Nikšića, on će doći kome god se treba pružiti bez obzira na to da li neko psuje genocid ili ne? Možda je Nikšić došao da pita Vučića da li zna da je u Konjicu Dodik psovao genocid ili aktuelno pitanje zašto se u Srebrenici mijenjaju imena ulica? Ili zašto Dodik i Vučić prijete secesijom RS-a prije par dana i to iz Beograda?
Pitaj, Nermine Nikšiću, Vučića i Dodika zašto brutalno i bez povoda izvrijeđaše Denisa Bećirovića, tvog potpredsjednika SDP-a ako nećeš već Čovića, kada tebi pred nosom vrijeđa Željka Komšića. Pitaj, Nermine, sad ti je prilika. Nisi valjda samo došao na večeru ili da im nešto isporučiš – naveo je Mešalić.
Upitao je i gdje je na večeri Nikšićev stranački kolega i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović.
- A da, on računa kako doći do 1.000 KM minimalne plaće jer će u FBiH poskupjeti struja, a ni penzije neće uskoro rasti.
Čuo sam i da Sattler uskoro odlazi na druge važne pozicije i siguran sam da nije šef Delegacije EU-a, bio bi definitivno član HDZ-a jer evidentno bez Čovića ne može – zaključio je on.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.