open-navfaktor-logo
search
Generalna skupština
Suljagić u UN-u: Prije 29 godina stao sam pred Ratka Mladića, bio je siguran da neću preživjeti, a danas...
Borimo se da Srebrenica ne bude na magrinama historije, kazao je Emir Suljagić.
AUTOR: Autor: E.D.-Š.
29.04.2024. u 18:34
get url
text
Emir Suljagić
Emir Suljagić
Direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić dans je pred Generalnom skupštinom UN-a u New Yorku, tačnije na panel diskusiji, govorio o genocidu u Srebrenici a sve u vezi sa razmatranjem Rezolucije o Srebrenici.
Domaćin te posjete na kojoj je učestvovala i srebrenička majka Munira Subašić, bio je ambasador i šef Misije Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija.
Došlo je do odgađanja glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koje se u UN-u trebalo dogoditi 2. maja. Umjesto na ovaj datum, uslijedit će nešto kasnije.
Srbija, njen predsjednik Aleksandar Vučić pokrenuo je kampanju protiv njenog usvajanja a kojoj se pridružio i manji bh entitet RS.
Usvajanjem Rezolucije 11. juli bi se proglasio međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, uvrštavanje sudski utvrđenih činjenica o genocidu u obrazovne programe... Najava rezolucije izazvala je niz reakcija i netačnih navoda.
- Toliko su posmrtni ostaci Srebreničana ubijenih u genocidu bili uništeni. Mi smo prethodnih 29 godina morali dokazivati svaki detalj patnje koju smo proživljavali. Prvi put se koristila DNK metoda za dokazivanje genocida. Počinitelji su bili uvjereni da neće biti kažnjeni. Znamo ko je povukao obarač, kada, gdje..., ko je dobavljao gorivo da bi se ubijeni sahranili a potom prebacivali. Srebreničke majke su prešle stotine kilometara da bi pred sudovima svjedočile o ubistvima svoje djece. Kao da smo morali dokazivati da smo ljudi, da su ubijeni uopće postojali a mi ih volimo i oni su voljeli nas - govori Suljagić.
Kazao je kako se borba Srebreničana nastavlja.
- Borimo se da Srebrenica ne bude na magrinama historije. Prije 29 godina stao sam spred Ratka Mladića i bio je siguran da neću preživjeti a danas imamo Memorijalni centar čiji sam direktor a Mladić je u zatvorskoj ćeliji. Morat će se sjećati horora koji je počinio.
Počinitelji su zarobljeni u prošlosti i oni i dalje cijene grozne tamne vrijednosti i govore da je genocid protiv nas cilj oslobađanja. Nikada nismo odustali od borbe, bez obzira na izglede. 1995. godine niko nije vjerovao da imamo šansu, ali mi smo ovdje danas, obraćamo se Ujedinjenim nacijama, cijelom svijetu, usvajamo rezoluciju o sjećanju na genocid u Srebrenici. Naše prisustvo ovdje je dokaz rada generacija u prethodne tri decenije - poručio je Suljagić i pozvao prisutne da posjete Srebrenicu.
Ambasador Lagumdžija je objasnio kako je Suljagić preživio genocid jer je govorio engleski jezik.
- Da se zna, Emir je preživio jer je govorio engleski. Bio je prevodilac i prevodeći generalu Mladiću bio je sa UN-om. Bez toga, i da nije bio prevodilac, ne bi bio ovdje sa nama. Pisao je knjigu nakon posjete Haškom tribunalu i pričao o onome što je doživio - kazao je Lagumdžija.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.