open-navfaktor-logo
search
Digitalna infrastruktura
Microsoft će uložiti 1,5 milijardi dolara u firmu za umjetnu inteligenciju sa sjedištem u UAE-u
Microsoft i G42 će raditi zajedno kako bi donijeli naprednu umjetnu inteligenciju i digitalnu infrastrukturu u zemlje Bliskog istoka, Centralne Azije i Afrike
Autor: Anadolija
16.04.2024. u 09:35
get url
text
FOTO: g42.ai
FOTO: g42.ai
Američka tehnološka kompanija Microsoft uložit će 1,5 milijardi dolara u kompaniju za umjetnu inteligenciju G42 sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), javlja Anadolija.
U saopćenju iz Microsofta navedeno je kako će kompanija posjedovati manjinski udio u G42 uz investiciju od 1,5 milijardi dolara.
Kao dio sporazuma, predsjednik Microsofta Brad Smith sjedit će u upravnom odboru G42, koja će pokretati svoje aplikacije i usluge na Microsoftovoj platformi Azure kako bi svojim klijentima, posebno javnosti, pružio napredna rješenja umjetne inteligencije.
Microsoft i G42 će raditi zajedno kako bi donijeli naprednu umjetnu inteligenciju i digitalnu infrastrukturu u zemlje Bliskog istoka, Centralne Azije i Afrike. Osim toga, dvije kompanije će podržati uspostavljanje fonda od milijardu dolara za programere kako bi unaprijedili AI vještine u UAE.
Već u partnerstvu sa ChatGPT developerom OpenAI, G42 razvija veštačku inteligenciju za aplikacije koje sežu do automobila bez vozača.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.