open-navfaktor-logo
search
Potvrđena optužnica
Admir Lekić optužen da je teško pretukao bivšu djevojku i prolaznika, majci joj zapalio auto
Autor: Faktor
16.04.2024. u 16:21
get url
text
Admir Lekić
Admir Lekić
Općinski sud u Sarajevu potvdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Admira Lekića zbog krivičnih djela nanošenje teških tjelesnih povreda, nanošenje lakih tjelesnih povreda, ugrožavanje sigurnosti i oštećenje tuđe stvari.
Optuženi se tereti da je 24. decembra 2023. godine iza ponoći, na Carevom mostu u sarajevskoj općini Stari Grad pretukao svoju bivšu djevojku, a potom i prolaznika koji joj je pokušao pomoći, nakon čega joj je prijetio da će je ubiti ukoliko ga prijavi policiji.
Također je optužen da joj je 13. januara oko 23 sata i 30 minuta u ulici Veliki Alifakovac nanio teške tjelesne povrede, tako što je udario više puta pesnicom u predjelu glave.
Optužnicom Tužilaštva KS tereti se da je naredni dan, tačnije, 14. januara majci od bivše djevojke zapalio automobil marke passat na području Općine Novi Grad, pri čemu se požar proširio i na susjedni automobil.
Nakon potvrđivanja optužnice, sud je optuženom produžio pritvor koji može trajati do 12.06.2024. godine ili do nove odluke suda.
Za glavni pretres postupajuća tužiteljica predložila je sudu saslušanje 11 svjedoka, osam vještaka i izvođenje oko 50 materijalnih dokaza.
Admir Lekić iza sebe ima niz krivičnih djela, među kojima su pokušaj ubistva, nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti, nedozvoljeno držanje oružja...
U središte medijske pažnje došao kada je 15. augusta 2014. godine, oko 3 ujutro, u Olovskoj ulici u Sarajevu, pokušao ubiti Amaru Foču, kojeg odranije nije poznavao, a zbog čega je osuđen na devet godina i osam mjeseci zatvora.
Amar Fočo je stajao ispred haustora zgrade u kojoj živi i na sebi je imao bokserice i majicu kratkih rukava, i čekao je brata, koji je dolazio sa autobuske stanice, kako bi mu platio taxi.
Naišavši vozilom pored njega, Lekić mu se obratio riječima: "Majmune jedan, šta hodaš takav ulicom", pa kada mu je Fočo odgovorio riječima da tu živi i da je izašao da bratu plati taksi i da mu ne može on govoriti kakav će hodati, Lekić mu je odgovorio : "Jesi li ti to mangup, šta mi odgovaraš, hoćeš da izađem?"
Fočo mu je rekao: "Ja se samo Allaha bojim", da bi mu Lekić odgovorio: "Bojat ćeš se ti mene", nakon čega je izašao iz vozila, te mu prišao držeći u ruci automatsku pušku CZ M56, te u namjeri da ga ubije sa udaljenosti od metar do dva, cijev puške okrenuo u njegovom pravcu ispalivši pet hitaca.
Fočo je teško ranjen i gotovo mjesec je bio na bolničkom liječenju, ali se uspio oporaviti.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.