open-navfaktor-logo
search
Boračka prava
Zašto nikada nisu odštampane identifikacijske kartice za demobilisane borce?
U Zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica stoji da demobilisani borci mogu ostvariti pravo na identifikacijske kartice, a koje se izdaju na osnovu podataka iz uspostavljenog Jedinstvenog registra boraca.
22.10.2023. u 22:00
get url
text

Te kartice nikada nisu odštampane, a što je ponukalo zastupnicu Editu Mazić (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH da pokrene ovo pitanje.

Identifikacijska kartica bi demobilisanim borcima bila od pomoći kod ostvarivanja prava. Naprimjer, kod podnošenja zahtjeva na nivou općina, kantona, Federacije BiH...

- Uputila sam inicijativu Federalnom ministarstvu za pitanja boraca da se implementira pravo definisano Zakonom o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica koje se odnose na izdavanje identifikacijske kartice. Članom 48. i 49. Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica predviđa se da borci mogu ostvariti pravo na izdavanje identifikacijske kartice, koju izdaje Federalno ministarstvo za boračka pitanja. Ova kartica se izdaje na osnovu podataka iz uspostavljenog Jedinstvenog registra boraca - govori nam Mazić i dodaje:

- Također, član 49. ovog zakona predviđa da će Federalno ministarstvo u roku od 60 dana donijeti propis koji će odrediti uvjete, način i postupak izdavanja te kartice. Međutim, navedeni zakonski rok nije ispoštovan ni do danas. Ti propisi još nisu doneseni. Borci i danas čekaju na izdavanje kartice koja bi im bila od pomoći kod ostvarivanja prava. Dakle, tražila sam od ministarstva da što prije započne realizaciju ako nije.

Ovu inicijativu Mazić je podnijela 27. septembra.

- Do danas nisam dobila odgovor iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca, odosno, resornog ministra Nedžada Lokmića. Borci su spremni sami finansirati izradu identifikacijskih kartica, ali to neko treba odobriti - kazala nam je Mazić.

VEZANI TEKST - Kada će demobilisani borci dobiti identifikacijske kartice?

Faktor je i ranije problematizirao pitanje identifikacijskih kartica. Tako nam je 2020. godine tadašnji federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, koji je u međuvremenu preselio na bolji svijet, kazao kako je izdavanje identifikacijskih kartica u vezi sa zakonom o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja. Taj zakon do danas nije donesen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.