open-navfaktor-logo
search
Preuzimanje nadležnosti
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a nije prihvatilo zahtjev Kluba Bošnjaka
AUTOR: Fena
29.04.2024. u 14:24
get url
text
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska nakon razmatranja nije prihvatilo zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o Agenciji za visoko obrazovanje RS-a, koji je Narodna skupština RS-a izglasala na sjednici 14. marta ove godine.
Na sjednici je Vijeće raspravljalo o prihvatljivosti navedenog zahtjeva, tj. da li postoje procesnopravni uvjeti za meritorno odlučivanje o tome da li je osporavanim zakonom došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda.
- Podnosilac je u svom zahtjevu istakao da osporeni zakon nije u saglasnosti sa Ustavom BiH i njenim zakonima, kao ni sa Ustavom RS-a – navodi se u saopćenju Vijeća.
Naime, pojašnjavaju, podnosilac zahtjeva navodi da je predmetni zakon, u suštini, nova verzija ranije donesenog Zakona o osiguravanja kvaliteta u visokom obrazovanju RS-a čije su pojedine odredbe utvrđene neustavnim Odlukom Ustavnog suda BiH, broj U-3/21 od 28. septembra 2023. godine.
Budući da je osporeni zakon suprotan navedenoj odluci Ustavnog suda BiH, dodaje se, podnosilac zahtjeva smatra da RS, kao entitet, ne može usvajati nove standarde osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju i tako preuzimati nadležnost BiH.
- Rješavajući pitanje prihvatljivosti zahtjeva Vijeće je utvrdilo da ovakav zahtjev nije prihvatljiv s obzirom na to da se, kao i u više slučajeva do sada, obrazloženje Odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa ne može smatrati obrazloženjem u smislu odredbe člana 48. stav 1. alineja 2. Poslovnika o radu Ustavnog suda RS-a – naglašavaju u Vijeću.
Vijeće je, kako se navodi u saopćenju, ocijenilo da podnosilac zahtjeva nije konkretizovao na koji način je povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, jer obrazloženje odluke ne sadrži razloge koji se mogu dovesti u vezu sa relevantnim odredbama Ustava RS-a o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda određenih Amandmanima LXXVII na član 70. Ustava RS-a.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.