open-navfaktor-logo
search
Krenuli sa Baščaršije
U Sarajevu održana protestna šetnja, građani poručili: "Palestina nisi sama, Bosna je uvijek sa vama"
Mirna šetnja u znak podrške palestinskom narodu održana je danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu.  
09.03.2024. u 13:26
get url
text

 VEZANI TEKST - Danas u Sarajevu protest podrške narodu Palestine

Uz brojne zastave i transparente na kojima je pisalo: "Palestina nisi sama, Bosna je uvijek sa vama", građani su se solidarisali sa napaćenim narodom Palestine koji se od 7. oktobra prošle godine nalazi pod stalnim brutalnim izraelskim napadima.

Skup je organiziralo udruženje IOD (International organization for development), a mirna šetnja je održana centrom grada od Sebilja do Trga djece Sarajeva.

Također, održan je i humanitarni bazar ispred ARIA centra na kojem su se prikupljala sredstva za pomoć narodu Palestine.

Nekoliko stotina okupljenih su mahali palestinskim zastavama tokom mirne šetnje, a porukama sa transparenata i uzvikivanjem propalestinskih slogana osudili aktuelne izraelske napade na Pojas Gaze i ugnjetavanje Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali.

Organizatori su poručili da je cilj ovog događaja podizanje svijesti o teškim humanitarnim uslovima sa kojima se suočavaju ljudi u Palestini, upućivanje apela za hitni prekid vatre i odavanje počasti civilima koji su izgubili živote u Pojasu Gaze.

Jedna od organizatorica skupa Safija Tadefi rekla je da na ovaj način diži svoj glas protiv ugnjetavanja Palestinaca.

- Tu smo da pokažemo da stojimo uz narod Palestine, da osuđujemo trenutni genocid koji se dešava nad narodom Gaze, humanitarna kriza, uništavanje obrazovnih ustanova, medicinskih ustanova, ubijanje medicinskih radnika. Želimo da kažemo da je narod Bosne i Hercegovine uz narod Palestine - kazala je Tadefi.

Ističući da su i ranije u više navrata organizirali slične mirne šetnje i humanitarne bazare za narod Palestine, Tadefi je kazala da tako žele dignuti svoj glas u znak podrške Palestincima.

{$galerijaFotografija}

U izraelskim napadima od 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno je više od 30.000 Palestinaca i raseljena većina populacije te blokirane enklave zavijene dubokom humanitarnom krizom i nestašicom hrane.

AA-20240309-33938845-33938839-SKUP_I_MIRNA_SETNJA_U_ZNAK_PODRSKE_PALESTINSKOM_NARODU.jpg
1 od 26
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.