open-navfaktor-logo
search
Pretrpjeli ogromnu štetu
Stanari zgrada kod pijace Kvadrant u Sarajevu nakon požara: Želja vlasti da pomogne gasila se sa kamerama
Faktor
17.04.2024. u 11:13
get url
text
Požar na pijaci Kvadrant prouzročio veliku štetu
Požar na pijaci Kvadrant prouzročio veliku štetu
Da živimo u društvu u kojem je sve naopako jasno je valjda svima, ali čovjek ne može da se ne iznenadi količini bahatosti koju ova vlast provodi prema vlastitim građanima, navode stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića kod pijace Kvadrant u Sarajevu.
Ističu da se ovih dana obilježava skoro pola godine otkako se dogodio nemili događaj uzrokovan velikim požarom unutar pijace Kvadrant.
- Tih dana se politička vlast u Kantonu Sarajevo utrkivala do mjesta nesreće kako bi izrazili veliko žaljenje povodom nastale situacije i kako bi što prije dali izjave brojnim novinarskim ekipama o tome kako su oni beskrajno zabrinuti. Kako su se kamere novinarskih ekipa gasile, tako se i gasila želja političkih predstavnika Kantona Sarajevo da na bilo koji način riješe probleme stanara zgrada u ulici Radenka Abazovića koji su ničim izazvani pretrpjeli ogromnu štetu u navedenom požaru - ističu stanari.
Ni nakon skoro pola godine, kako naglašavaju, nadležni se nisu udostojili da sjednu sa stanarima ovih zgrada i da istinski saslušaju njihove probleme.
- Problem je valjda što su stanari zgrada kupili stan u zgradi koja je dobila sve važeće građevinske i upotrebne dozvole i što je kantonalno preduzeće tim zgradama nanijelo štetu. Valjda smo mi krivi što nam je uništena imovina i što smo se mjesecima nakon toga suočavali sa raznim otrovnim česticama. Mi smo krivi i zbog toga što su se na tom mjestu, u suprotnosti sa Pravilnikom o žaštiti od požara preduzeća Tržnice-Pijace (član 40) obavljale razne vrste nedozvoljenih djelatnosti. Mi smo krivi i što se nadležne insititucije još nisu oglasile o stvarnom uzroku požara, što stanarima otežava svaku mogućnost da pokrenu bilo kakvu vrstu tužbe protiv preduzeća Tržnice-Pijace - navode oni.
Vrhunac brijega problema s kojima se suočavaju stanari je, kako ističu, klasično ignorisanje od premijera Kantona Sarajevo.
- Na brojna pitanja koja su postavljena na skupštinskim zasjedanjima u Kantonu Sarajevo u vezi sa problemima stanara, premijer odgovara da je dogovoren sastanak, ali do tog sastanka nikada nije došlo iz razloga koji su samo njemu poznati. Očigledno je da premijer smatra stanare ovih zgrada građanima drugog reda, ali to ne znači da ih smije ponižavati. Njegova jučerašnja posjeta preduzeću Tržnice-Pijace je dodatno produbila nezadovoljstvo samih stanara.
Premijer se pored brojnih obećanja radnicima preduzeća Tržnice-Pijace nije udostojio niti jednom rečenicom obratiti stanarima oštećenih zgrada koje je vrlo dobro vidio prilikom jučerašnje posjete. Mi jako dobro pamtimo vaša obećanja koja ste isticali u danima poslije požara i nećemo stati dok ih ne ispunite ili dok ne skupite hrabrosti pa nam u lice kažete da vas ne zanimamo. Nećemo tolerisati ovakvo ponašanje i nastavit ćemo da se branimo putem medija, jedinog alata koji vas, očigledno, pokreće - istakli su stanari i poručili:
- Ovom prilikom poručujemo vlastima u Kantonu Sarajevo da sjednu sa stanarima navedenih zgrada i da nas ne skidaju sa dnevnog reda perfidnim i makijavelističkim forama jer na njih nećemo nasjedati i šutjeti. Mi ćemo vas natjerati da shvatite da su građani ovog Kantona vaš kolektivni šef i da vi služite nama, a ne mi vama.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.