open-navfaktor-logo
search
Kolateralna šteta
Program reformi za 2023. odavno spreman: Je li blokiran rad Komisije za saradnju s NATO-om
Brkić kaže da Goganović uskrajuće podršku, Goganović da su imali zastoj
Autor: M. Rener Smajović
13.04.2024. u 21:01
get url
text
Jedina sjednica Komisije za saradnju s NATO-om
Jedina sjednica Komisije za saradnju s NATO-om
FOTO: MVPBiH
Nacrt Programa reformi (ANP) za 2023. godinu pripremljen je već neko vrijeme, ali Aleksandar Goganović (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Komisije za NATO, ujedno zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine, uskraćuje podršku tome, kazao je za Faktor Josip Brkić (HDZ), predsjedavajući Komisije za NATO i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH.
Dodao je da je Goganović rekao da nema političke saglasnosti, zbog odnosa unutar Ministarstva odbrane BiH, da se ide na usvajanje Programa reformi.
Brkić je ocijenio da je Program reformi, koji predstavlja okvir saradnje BiH i NATO-a, vjerovatno kolateralna šteta ukupnih odnosa. 
Stoga, rekao je Brkić, nije poznato ni kada će nacrt Programa reformi za 2023. otići u daljnju proceduru koja podrazumijeva prvo slanje u javnu raspravu, potom se vraća Komisiji za saradnju s NATO-om radi sačinjavanja konačnog prijedloga, a na kraju ide u Vijeće ministara BiH na usvajanje.
- Sve je do toga kada će Goganović dići ruku da se pusti u proceduru ka online konsultacijama pa onda ka Vijeću ministara – napomenuo je Brkić podsjetivši da se odluke u Komisiji ne mogu donijeti bez predsjedavajućeg i oba zamjenika.
Šta se dešavalo, može se vidjeti iz predloženog izvještaja o radu Komisije za saradnju s NATO-om od 1. januara prošle do 31. marta ove godine, koji je danas upućen u proceduru.
U tom je periodu Komisija za saradnju s NATO-om održala samo jednu, i to inauguralnu sjednicu, u novembru prošle godine. Tada je bio prisutan i Goganović, a usvojeni su zaključci da se počne s izradom Programa reformi 2023. Nakon što su sve institucije poslale svoje priloge, sačinjen je nacrt dokumenta.
Druga sjednica bila je planirana za 12. decembar kada je, kako piše, bilo planirano usvajanje prijedloga Programa reformi 2023, koji bi potom trebao ići u daljnju proceduru razmatranja i usvajanja, kao i dostavljanja NATO sjedištu u Brisel. Međutim, sjednica nije održana jer je dan ranije Goganović javio da "usljed neslaganja unutar Ministarstva odbrane oko njegovog statusa u Timu za implementaciju Programa reformi, neće učestvovati u radu Komisije".
Krajem marta ove godine, tačnije 25. marta, u Briselu je bio sastanak s Odborom zamjenika stalnih predstavnika NATO-a, gdje je bio i Goganović, i tada je potvrđeno da se očekuje da će Komisija uskoro usvojiti Program reformi za 2023. Međutim...
- Odmah nakon sastanka u Briselu, 27. marta sekretarka Komisije je putem e-maila zatražila da se predsjedavajući i oba zamjenika izjasne da se usvajanje Programa reformi 2023. obavi putem dopisne sjednice, kako bi dokument što prije bio upućen u daljnju proceduru usvajanja od Vijeća ministara. Svoju saglasnost su do kraja izvještajnog perioda dali predsjedavajući Komisije (Brkić) i zamjenik predsjedavajućeg Salko Beba (šef kabineta ministra odbrane BiH Zukana Heleza, op. a.) – piše u prijedlogu Izvještaja o radu Komisije za saradnju s NATO-om.
S druge strane, Goganović je za Faktor ustvrdio da u samom nacrtu Programa reformi za 2023. nema ništa sporno i da se Komisija treba sastati.
- Sada se trebamo sastati i dati zeleno svjetlo da se nacrt uputi u javnu raspravu. Trebali smo se sastati prošle sedmice, ali imali smo različitih izjava, da je BiH dobila kandidatski status, da NATO šalje dodatne trupe, što se pokazala kao dezinformacija. Nismo se sastali jer smo željeli, ja sam želio, da sve te stvari vidimo šta je – rekao je Goganović.
Ocijenio je da, s obzirom na procedure, Program reformi za 2023. neće prije maja biti u Vijeću ministara BiH.
Stava je da se ne kasni, već da su imali zastoja zbog dnevno-političkih tema.
- Ali bitno je da usvojimo jedan kvalitetan dokument. I 2022. godine smo usvojili programe reformi za 2021. i 2022. – dodao je.
Goganović je rekao da tek nakon usvajanja Programa reformi za 2023. ide priprema Programa reformi za 2024.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.