open-navfaktor-logo
search
Odgođeni protesti
Gdje je ministar Bošnjak pronašao pare: Radnicima u komunalnoj privredi KS povećana plaća za 80 maraka
Sindikat komunalaca u Kantonu Sarajevo je donio Odluku o odgađanju najavljenih mirnih protesta Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede Sarajevo zakazanih za danas u parku ispred zagrade Vlade KS, jer je postignut dogovor da se do kraja godine poveća plaća za 80 maraka.
29.02.2024. u 13:15
get url
text
Sindikat komunalne privrede KS
Sindikat komunalne privrede KS

Na press konferenciji koja je održana na Mašinskom fakultetu u Sarajevu gdje je danas zasjedala i kantonalna Vlada istaknuto je da će se na narednom sastanku pregovaračkih timova usaglasiti konačni stavovi i pristupiti potpisivanju Kolektivnog ugovora za radnike u komunalnim preduzećima KS.

- Sindikat je tražio 100 maraka da se poveća plaća, ali smo dogovorili da to bude ipak 80 maraka, koliko u ovom trentku je moguće. Od 1. januara 2025. godine plaća će biti povećana za 100 maraka koliko je tražio Sindikat - kazao je ministar Bojan Bošnjak.

Pregovori o novom kolektivnom ugovoru ranije su propali jer je Vlada KS ponudila povećanje plate za 50 KM, a ne za 100 KM kao što su zahtijevali iz Sindikata radnika komunalne privrede u FBiH, pa je ostalo otvoreno pitanje gdje je ministar Bošnjak pronašao pare za povećanje plaće za 80 maraka?

Rasim Mucević, predsjednik Sindikata komunalne privrede KS kazao je da je napravljen kompromis jer je Vlada pristala na još jedan njihov zahtjev.

- U ovom trenutku nismo dobili traženo povećanje plaće od 100 maraka, ali će naši radnici koji odlaze u penziju umjesto tri prosječne plaće dobijati pet prosječnih plaća – kazao je Mucević.

Zbog povećanja plaća u komunalnoj privredi neće doći do povećanja cijena usluga komunalnih javnih preduzeća - rekao je ministar Bošnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.