open-navfaktor-logo
search
Zatražila izmjenu Zakona
Gavrankapetanović-Smailbegović: Od 2,2 milijardi KM, Vlada FBiH može izdvojiti 150 miliona KM za teške pacijente
Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH uputila je inicijativu kojom je zatražila da se izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, osigura 6,65 posto ili oko 150 miliona KM za funkcioniranje Fonda solidarnosti
Autor: A. S.
16.04.2024. u 20:16
get url
text
Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, prof. dr. Fatima Gavrankapetanović -Smailbegović, prošle sedmice uputila je inicijativu kojom je zatražila da se izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH osigura 6,65 posto ili oko 150 miliona KM za funkcioniranje Fonda solidarnosti koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.
Prema riječima Gavrankapetanović -Smailbegović, time bi se riješio višedecenijski problem finansiranja Fonda namijenjenog za liječenje teško oboljelih građana Federacije.
- Pitam se da li smo mi kao društvo svjesni činjenice šta znači kada teškom bolesniku ne možete osigurati terapiju? Nedopustivo je da Fond solidarnosti nema dovoljno novca, s obzirom na ogromne prihode koji se slijevaju u budžet Federacije. Nama je prioritet da liječimo bolesne, a sve drugo je manje važno i toga bismo trebali biti svjesni - navodi Gavrankapetanović - Smailbegović u razgovoru za Faktor.
Zbog toga, kako kaže, očekuje da će se već na jednoj od narednih sjednica Zastupničkog i Doma naroda njena inicijativa uvrstiti u dnevni red.
- Ako se inicijativa usvoji, prosječan iznos koji bi Vlada FBiH trebala transferisati Fondu solidarnosti iznosio bi oko 150 miliona KM. Prema podacima iz budžeta Federacije za 2024. godinu, iznos planiranih prihoda koji je predmet raspodjele je 2,257 milijardi KM, a primjenom postotka 6,65 dobio bi se zakonski iznos transfera Fondu solidarnosti od 150 miliona KM. Time bismo definitivno riješili problem liječenja teških pacijenata u FBiH koji su mjesecima u agoniji čekajući terapiju - ističe Gavrankapetanović - Smailbegović.
Prof. dr. Fatima Gavrankapetanović - Smailbegović
Za provođenje pomenutog Zakona, prema riječima naše sagovornice, nije potrebno osigurati dodatna sredstva iz budžeta, s obzirom na to da će se novac raspoređivati direktno iz ostvarenog prihoda koji pripada FBiH.
- Mislim da je ovo konkretno i dobro rješenje kojim bismo riješili pitanje finansiranja Fonda solidarnosti i sigurno će većina zastupnika biti za usvajanje inicijative - dodaje Gavrankapetanović - Smailbegović.
Delegatkinja je pozvala Federalni zavod da javnosti konačno objasni - koji se sve pacijenti finansiraju iz Fonda solidarnosti?
- Nemamo konkretnih podataka, a već dugo se te liste nisu revidirale. Niko pouzdano ne zna koji sve pacijenti imaju pravo na liječenje preko Fonda solidarnosti. Mislim da bi tu trebalo uvrstiti i oboljele od reumatoidnog artritisa. Radi se o teškoj hroničnoj bolesti čiji se pacijenti u FBiH jako teško snalaze u procesu liječenja. Ja sam na to upozoravala i prije godinu dana, pa je biološka terapija odobrena za 100 pacijenata u KS. Mislim da ih je sada oko 50-60 na toj terapiji, pa pitam - šta je sa ostalih 40 oboljelih? Radi se o terapiji koja znači život i koja će usporiti progresiju bolesti - naglasila je Gavrankapetanović - Smailbegović.
I dok se čeka da se na bilo koji način riješi problem finansiranja Fonda solidarnosti (poštivanjem Zakona o zdravstvenom osiguranju ili usvajanjem inicijativa), najviše ispaštaju pacijenti.
Od oko 1.700, koliko ih je na listama čekanja bilo krajem prošle godine, u međuvremenu se brojka povećala na više od 2.000, kazala nam je krajem prošlog mjeseca Alma Serdarević-Stefanišin, predsjednice Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti Snaga u BiH.
Iako se pohvalila rekordnim budžetom za ovu godinu, Vlada FBiH je za teško oboljele pacijente na listama čekanja, umjesto oko 200, izdvojila svega 50 miliona maraka.
Time je ponovo, kao i godinama ranije, prekršen Zakon o zdravstvenom osiguranju Federacije BiH, odnosno njegov član 82. u kojem je navedeno da je Federalna vlada dužna svake godine prema Fondu solidarnosti izdvojiti onoliko sredstava koliko se izdvoji iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.
Nakon svega, oacijentima, među kojima je veliki broj onkoloških, ostaje i dalje da se za terapiju, koja im znači produženje života, bore dižući kredite i skupljajući po dvije KM po humanitarnim organizacijama.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.