open-navfaktor-logo
search
Projekat u TK
Djeca demobilisanih boraca: Mirha i Arabella dobile po 10.000 KM za vlastiti biznis, ovo su njihove poslovne ideje
Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona dodijelilo je danas oko 700 hiljada maraka za samozapošljavanje i zapošljavanje demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Pojedinci su mogli dobiti do 10.000 KM, a firme isti iznos za svakog koga zaposle iz boračke populacije.
13.07.2023. u 18:07
get url
text
Mirha Skakić i Arabella Dedić
Mirha Skakić i Arabella Dedić

Arabella Lejla Dedić je kćerka ratnog vojnog invalida, a dobila je 10.000 KM za otvaranje vlastitog kozmetičkog salona.

- Ova sredstva mnogo znače jer će mi upoloviti troškove. Kozmetički salon traži puno uloganja, a novac ću iskoristiti za opremu i repromaterijal. Sam projekat je dobar za nas mlade, jer nam daje priliku da se ostvarimo u svojoj državi i napravimo nešto svoje - kaže Arabella.

Magistra nutricionizma Mirha Skakić je član porodice demobilisanog borca te je također je dobila 10.000 KM za samozapošljavanje.

- Novac ću iskoristiti za nabavku opreme za otvaranje nutricionističkog centra u Tuzli. Jedan dio je računarska oprema, softver za analizu sastava tijela, što je jedna od mojih usluga za klijente, kao i sitni inventar i repromaterijal - navodi Mirha Skakić.

Ona kaže da će nutricionistički centar pružati različite tipove usluga usmjerene ka pojedincima, ali i pravnim licima.

- Radit ćemo analizu sastava i tijela i procjena prehrambenog statusa i uhranjenosti, nakon čega se zajedno s klijentima određuje cilj. Kada su u pitanju pravna lica, akcenat se stavlja na liječenje gojaznosti kod pretilih osoba, a Bosna i Hercegovina je druga u Evropi po gojaznosti ljudi - kaže Mirha Skakić.

Ministrica za boračka pitanja Senada Dizdarević kaže da je za projekat zapošljavanja i samozapopšljavanja boračke populacije izdvojeno ukupno dva miliona KM, a danas su potpisani ugovori za otprilike trećinu tih sredstava, pa se radi o samo prvom krugu javnih poziva.

- Radi se o 48 ugovora za samozapošljavanje fizičkih lica i 25 ugovora s firmama za zapošljavanje boračke populacije. Ovaj projekat realiziramo duži niz godina, a do sada smo zapioslili više od 600 osoba - zaključila je ministrica Dizdarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.