open-navfaktor-logo
search
Nije bila najavljena
Srbija uputila Hrvatskoj protestnu notu zbog zabrane ministru da posjeti Jasenovac
Autor: Fena
15.04.2024. u 18:37
get url
text
Jasenovac
Jasenovac
Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u ponedjeljak protestnu notu Hrvatskoj nakon što dan ranije hrvatska policija nije dopustila posjet Jasenovcu srbijanskom ministru za dijasporu Đorđu Milićeviću, neslužbeno je potvrđeno Hini u hrvatskoj ambasadiu Beogradu.
Nota je, prema uobičajenim procedurama, proslijeđena Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova, doznaje Hina.
Hrvatski MUP saopćio je ranije danas da hrvatska policija u nedjelju nije dopustila posjetu Jasenovcu srbijanskom ministru jer ta posjeta nije bila navedena u programu koji im je ranije dostavljen.
U MUP-u kažu da su posredstvom MVEP-a zaprimili notu u kojoj se najavljuje dolazak srbijanske delegacije, no u program nije bio naveden posjet spomen području u Jasenovcu.
S obzirom na to da u noti nije navedeno da je planiran posjet Jasenovcu, a u skladu sa sigurnosnim protokolima, posjet nije mogao biti odobren, navode iz MUP-a.
Ured ministra Đorđa Milićevića saopćio je u nedjelju da je bio u posjetu Srbima u okolici Novske i potom se uputio prema spomen parku u Jasenovcu kako bi odao počast Srbima ubijenima u ustaškom logoru tijekom Drugog svjetskog rata.
U saopćenju tvrde da su ga na ulazu u kompleks zaustavili hrvatski policajci koji su ministrovo vozilo okružili s tri automobila.
Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić to je ocijenio kao "sraman i skandalozan potez hrvatskih vlasti" i najavio da će Srbija zbog tog događaja uputiti prosvjed Hrvatskoj.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.