open-navfaktor-logo
search
"Državni projekat"
Dodika pogodile izjave vladike SPC-a o uvećavanju broja srpskih žrtava, evo šta mu je poručio
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da ne postoji nikakav državni projekat Republike Srpske i Republike Srbije da uvećaju broj žrtava u Јasenovcu, "s obzirom na činjenicu da o tome postoje razni izvori, argumenti i podaci".
09.08.2023. u 21:40
get url
text

VEZANI TEKST - Vladika SPC-a o uvećavanju broja srpskih žrtava: To je državni projekat, nemojmo se zavaravati

Na pitanje Srne da prokomentira izjavu koju je dao vladika pakračko-slavonski Јovan da je slučaj revizionizma u Srbiji i Republici Srpskoj masivan kada je riječ o broju žrtava u Јasenovcu, Dodik je odgovorio da niko u Republici Srpskoj i Republici Srbiji ne govori na pamet o broju žrtava bilo gdje, a pogotovo u Јasenovcu, te da mu nije jasno odakle ta izjava vladike Јovana koju je dao nekada ranije.

- Odlučno odbacujem bilo kakavu mogućnost da je državni projekat Srbije i Republike Srpske da se uveća broj žrtava u Јasenovcu. O zločinu u Јasenovcu su se vodile i vode mnoge naučne i druge rasprave, postoje razni izvori, činjenice i podaci - naglasio je Dodik.

Nažalost, dodao je on, komunistička vlast nije dozvolila da se utvrdi tačan broj žrtava, a same ustaše su prikrivale taj broj kroz razne oblike spaljivanja i utapanja žrtava, tako da svaka žrtva nije mogla biti identificirana. 

On je rekao da ga je posebno pogodio dio izjave gdje vladika pokušava da negira samo one izvore sa srpske strane koji govore o broju stradanja, a nije pomenuo one sa hrvatske koji minimizuju taj broj.

- Iz Hrvatske dolaze sramni podaci koji govore da je u Јesenovcu bilo tek 35.000 do 80.000 žrtva - rekao je Dodik, dodavši da je nepobitna činjenica da je Јasenovac bio masovno mjesto pomora Srba u Drugom svjetskom ratu i to niko ne može da opovrgne.

Pakračko-slavonski episkop, najveći stručnjak Srpske pravoslavne crkve za Holokaust vladika Jovan Ćulibrk rekao je kako je uvećavanje broja srpskih žrtava državni projekat.

- Mi imamo sada slučaj revizionizma u Srbiji i Republici Srpskoj koji je masivan s naše strane. To je podrška lažnoj priči sa profesorom Gideonom Greifom koji se pojavio u Srbiji. Svi historičaru znaju ko je on, znaju da je cirkus, jer Greif govori o milion i 400 hiljada žrtava Jasenovca - navodi on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.