open-navfaktor-logo
search
Ne osjećaju se sposobnim
Izraelski rezervisti odbili poziv za kopneni napad na Rafah
Izraelski "Channel 12" navodi da su rezervisti kazali da se ne osjećaju sposobnima da učestvuju u vojnim dužnostima
AUTOR: Anadolija
28.04.2024. u 22:19
get url
text
Najmanje 30 izraelskih rezervista odbilo je odgovoriti na poziv da učestvuju u planiranom kopnenom napadu na Rafah u južnom Pojasu Gaze, objavili su izraelski mediji, a prenosi Anadolija.
Izraelski "Channel 12" navodi da su rezervisti kazali da se ne osjećaju sposobnima da učestvuju u vojnim dužnostima.
Prema istom izvoru, komandanti izraelske vojske neće prisiljavati rezerviste da učestvuju u borbi u Rafahu.
Uprkos međunarodnim upozorenjima o planiranoj izraelskoj ofanzivi na Rafah, izraelska vojska i dalje planira napad na palestinski grad u kojem se trenutno nalazi više od 1,4 miliona raseljenih Palestinaca.
Prošle sedmice, glasnogovornik izraelske vlade rekao je da je premijer Benjamin Netanyahu već odredio datum za invaziju na Rafah, posljednje preostalo područje u Gazi gdje izraelska vojska još nije zvanično ušla.
Kršeći privremenu odluku Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze gdje je od 7. oktobra prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti najmanje 34.454 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 77.575 je povrijeđeno.
Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.