open-navfaktor-logo
search
Oružje im dala izraelska vlada
Palestinski zvaničnik: Ilegalni izraelski doseljenici napadaju naselja na Zapadnoj obali
Anadolija
13.04.2024. u 14:57
get url
text
FOTO: Arhiv
FOTO: Arhiv
Palestinski zvaničnik izjavio je danas da ilegalni izraelski doseljenici napadaju naselja na okupiranoj Zapadnoj obali koristeći oružje koje im je dala izraelska vlada, te je pozvao na međunarodnu intervenciju kako bi se zaustavili ti "zločini organiziranih bandi".
- Ilegalni doseljenici pokušavaju nametnuti dominaciju na terenu uz punu podršku ekstremno desničarske vlade na čelu s Benjaminom Netanyahuom - rekao je za Anadoliju šef Komisije za otpor kolonizaciji i zidu, ministar Muayyad Sha'ban.
Sha'ban je kazao da su te "bande" naoružane i obučene od izraelske vlade.
- Cijeli svijet je vidio ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben Gvira kako dijeli automatsko oružje doseljenicima - rekao je Sha'ban, dodajući da je Ben Gvir distribuirao više od 16.000 komada oružja širom Zapadne obale i Al-Qudsa (Jerusalema).
Od petka su ilegalni izraelski doseljenici pokrenuli masovni napad na palestinska sela na okupiranoj Zapadnoj obali. Na meti napada se našao i grad Al-Mughayyir, istočno od Ramallaha, gdje je ubijen palestinski mladić i ranjene desetine Palestinaca, a spaljeno je i više od 40 kuća i desetine vozila.
Sha'ban je pozvao na međunarodnu intervenciju kako bi se zaustavila desničarska izraelska vlada i organizirane bande na cijeloj Zapadnoj obali.
On je rekao da je ono što se dešava na Zapadnoj obali pokušaj doseljenika da nametnu politiku svršenog čina, posebno od 7. oktobra i početka izraelskih napada u Pojasu Gaze.
- Pružamo sva sredstva koja možemo da ojačamo postojanost građana, uključujući šatore i stočnu hranu za farmere i finansijsku podršku za nadoknadu gubitaka građanima. Ministarski komitet će posjetiti selo Al-Mughayyir, ispitati štetu i nadoknaditi ugroženima koliko god je to moguće - kazao je on.
Ilegalni izraelski doseljenici izveli su 546 napada na Palestince i njihovu imovinu na Zapadnoj obali tokom prvog kvartala 2024. godine, uključujući razbijanje ili spaljivanje 156 vozila, prema podacima Komisije za otpor kolonizaciji i zidu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.