open-navfaktor-logo
search
Sutra glasanje za Sabor
Izbori u Hrvatskoj: Ko je manje loša opcija za BiH, Plenković ili Milanović?
Krhkija vlada donijela bi situaciju u kojoj bi hrvatska destruktivna oštrica prema BiH otupjela, smatra profesor Jahja Muhasilović
Autor: A. Dr.
16.04.2024. u 18:36
get url
text
Zoran Milanović i Andrej Plenković
Zoran Milanović i Andrej Plenković
Aktuelni premijer Andrej Plenković ili predsjednik države Zoran Milanović, trećeg kandidata nema za budućeg predsjednika Vlade Hrvatske, a ko će stolovati na Banskim dvorima u Zagrebu bit će poznato nakon sutrašnjih parlamentarnih izbora.
U Bosni i Hercegovini, kao dijelu dijaspore, već se glasa. Ko je bolje rješenje ili manje loše, zavisi kako ko gleda, za odnose BiH i Hrvatske, Plenković ili Milanović? Ove godine se u Hrvatskoj održavaju spomenuti parlamentarni izbori, zatim se biraju predstavnici u Evropskom parlamentu i na kraju predsjednički.
- Milanović je ulaskom u izbornu trku kao igrač SDP-a u značajnoj mjeri poremetio planove HDZ-a. Moram podsjetiti da je HDZ i u prošlom sazivu Sabora imao tijesnu većinu, tako da mislim da im nije zagarantovana pobjeda u ovim novonastalim, iznenađujućim okolnostima - kaže za Faktor Jahja Muhasilović, vanjskopolitički ekspert i profesor na Internacionalnom univerzitetu Sarajevo.
Iako je Milanović posljednjih nekoliko godina znao biti i uvredljiv prema BiH i Bošnjacima, hvalio se da mu je Milorad Dodik partner, politički saveznik..., Muhasilović smatra da bi on bio manje loše rješenje od Plenkovića.
- Za BiH bi više odgovarao Milanović kao premijer. Pogotovo ako bi imao slabiji koalicijski kapacitet što je vjerovatno, naročito ako bi se radilo o manjinskoj vladi. Krhkija vlada donijela bi situaciju u kojoj bi hrvatska destruktivna oštrica prema BiH otupjela. Imali bi važnijeg posla u Hrvatskoj.
Također, i odnos između Milanovića kao premijera i čelnika HDZ-a u BiH Dragana Čovića ne bi bio kao kad iz Zagreba dolazi Plenković. Uostalom, znamo da državljani BiH s pravom glasa u pravilu u velikoj mjeri podržavaju HDZ Hrvatske - istakao je Muhasilović. 
Smatra da je Plenković mnogo opasniji od Milanovića.
- Imamo situaciju da se Plenković uspio umiliti Trojki. Na tragu toga dobar dio medija u BiH stava je da je Milanović radikalan, a Plenković kao prihvatljiv, što je prilično naivna percepcija.
Zaboravlja se da je Plenkovićev kabinet izlobirao kod visokog predstavnika Christiana Schmidta nametnute izmjene Izbornog zakona u vrijeme Općih izbora 2022. godine koje su išli u korist HDZ-a. I tu nisu stali, lobira se i za mnoge druge stvari u BiH - podsjetio je Muhasilović. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.