open-navfaktor-logo
search
Ko će ga naslijediti
Škotski premijer Humza Yousaf podnio ostavku
AUTOR: Anadolija
29.04.2024. u 19:53
get url
text
Humza Yousaf sa suprugom
Humza Yousaf sa suprugom
FOTO: AA
Škotski premijer Humza Yousaf podnio je ostavku na mjesto čelnika Škotske nacionalne stranke (SNP) i predsjednika Vlade.
Odluka je uslijedila uoči dva predstojeća glasanja o povjerenju, a na koje je pozvala opozicija nakon što je Humza prošle sedmice okončao sporazum o podjeli vlasti između SNP-a i Zelenih.
Obraćajući se novinarima u svojoj rezidenciji, Yousaf je rekao da je zaključio da se "popravljanje odnosa preko političke podjele može učiniti samo s nekim drugim na čelu".
- Zbog toga sam obavijestio nacionalnog sekretara SNP-a o svojoj namjeri da se povučem s mjesta lidera stranke i zatražim da što prije otpočne izbore za vodstvo - rekao je Yousaf.
Podnijevši ostavku nešto više od godinu dana nakon što je zamijenio Nicolu Sturgeon na mjestu premijerke i čelnice SNP-a, Yousaf je rekao da je vrijeme da neko drugi vodi decentraliziranu škotsku vladu.
- Ne mogu vam reći kakva je čast biti premijer zemlje koju volim, zemlje u kojoj podižem svoju porodicu i jedine zemlje koju ću ikada zvati domom - rekao je.
Dodao je da Velika Britanija treba da slavi multikulturalizam, budući da na vodećim pozicijama ima ličnosti različitog religijskog i rasnog porijekla.
- Za one koji osuđuju da je multikulturalizam propao širom Velike Britanije, ističemo da su dokazi sasvim suprotni. I to je nešto što svi treba da slavimo. Imao sam čast da služim u različitim ulogama, bez obzira na poziciju koju sam obavljao tokom mog vremena u politici - dodao je Yousaf.
Yousaf je rekao da će ostati prvi ministar dok SNP ne izabere novog lidera.
Škotski parlament sada ima 28 dana da izabere novog premijera prije raspisivanja izbora, a bivši čelnik SNP-a John Swinney i Yousafova bivša suparnica za čelno mjesto stranke Kate Forbes vide se kao mogući nasljednici.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.