open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Hrvatske
Milanović: HDZ Hrvatske i HDZ BiH, to je osovina koju treba sjekirom presjeći
Autor: J. B.
17.03.2024. u 22:24
get url
text
Zoran Milanović
Zoran Milanović
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je tokom posjete Lipovljanju rekao da neće dati ostavku na mjesto predsjednika države, ali je i naglasio da će svejedno biti kandidat za premijera.
- Moje zalaganje za Hrvate u Bosni u Hercegovini će se tek vidjeti kada me izaberu za premijera. Stvari koje HDZ i Čović (Dragan, predsjednik HDZ-a BiH op. a.), Zagreb i Mostar, to je ista ekipa, ne žele riješiti, a ljudima trljaju nos i rade budale od njih.
Pravo Hrvata da stvarno biraju svog predstavnika u Predsjedništvu u Sarajevu, da im ga ne biraju muslimani, odnosno Bošnjaci, da tamo Hrvate ne predstavljaju ulični lopovi, ćoškari i džepari, nego predstavnici hrvatskog naroda, to ću ostvariti ja, samo da se dokopam instrumenata, jer kao predsjednik to ne mogu.
Kao premijer, ne u 24 sata kao što Trump fabulira da će zaustaviti ukrajinski rat, jer je to nemoguće, ali u par mjeseci Bosna i Hercegovina neće moći ići dalje u Evropskoj uniji, ako se pravo Hrvata ne vrati - rekao je danas Milanović.
Vrlo jednostavno i vrlo lako, naglasio je Milanović, nije posao od dva dana, ali vrlo lako, zato što do toga u Briselu nikome nije pretjerano stalo.
- Postoje određeni preveranti, sitni nasilnici na Zapadu, koji crpe životnu energiju Bosni i Hercegovini, zato jer Plenković (Andrej, premijer RH, op. a.) ne radi ništa.
Čović nešto pokušava, posebno u posljednje vrijeme, ali to je trebalo postići metodom legitimne sile, ne vojne i nasilja, nego pritiska kojim Hrvatska raspolaže u Briselu i međunarodnoj zajednici, da bi zaštitila svoje interese, a interes stabilne BiH sa duboko ukorijenjenim i prisutnim hrvatskim narodom, kao ravnopravnim, hrvatski je strateški i sigurnosni interes.
Koliko je pameti, imaginacije i energije potrebno da to ostvari onaj ko hoće. Malo. E taj sam. Za to energije imam. Imamo Rockyja koji ne može napraviti dva skleka. Eye of the tiger, ass of the jackass. Zašto ne pomogne Hrvatima, zato jer se ne želi zamjeriti. Ljudi imaju jednu nezgodnu osobinu da kad dođu u gomilu, da oponašaju. I majmuni se tako ponašaju jer ne žele stršiti. Sutra će trebati usluga. Nije lako doći negdje gdje važe neka inertna, glupa pravila i reći dosta.
Onaj ko se jasno za to bude zalagao, a to je da ćemo već sutra pristupiti rješavanju tog problema jer ne palimo tenkove, ne čistimo cijevi, taj će imati moju podršku ili ta. To HDZ BiH nije i treba im uzeti sva tri mandata na izborima - rekao je Milanović.
HDZ u BiH, u tijelima BiH, nije moj posao, dodao je Milanović i rekao da se u to nikad nije miješao.
- Mislim da nije loše, ali o tome odlučuju Hrvati, da bude jedna malo jača stranka, bilo bi dobro da nije HDZ, ali je. Hrvati su premalobrojni i previše muženi, zlostavljani da si mogu dopustiti širinu, koju imaju Srbi, koji imaju de facto svoju državu, i Bošnjaci čiji dio elite se ponaša prema Hrvatima, blago rečeno, nekorektno. Kada je u pitanju HDZ Hrvatske i HDZ BiH, to je osovina koju treba sjekirom presjeći. Ko god to napravi, is my man - zaključio je Milanović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.