open-navfaktor-logo
search
Nekadašnja počasna konzulica BiH
Đemila Talić Gabriel, žrtva agresije, uputila pismo zvaničnicima Australije: Usvojite Rezoluciju u Srebrenici
AUTOR: Faktor
27.04.2024. u 11:52
get url
text
Đemila Talić Gabriel uputila pismo
Đemila Talić Gabriel uputila pismo
Đemila Talić Gabriel, preživjela žrtva agresije na Bosnu i Hercegovinu, koja je svojevremeno obavljala i dužnost počasne konzulice BiH, te članica brojnih vladinih i nevladinih australskikh organizacija, uputila je pismo za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srbrenici stiglo je i na adresu premijera Australije Anthonija Albanesea, kao i ministrice vanjskih poslova Australije Penny Wong.
U ovom pismu, Talić Gabriel ističe svoje iskustvo kao preživjele žrtve rata te naglašava važnost priznavanja događaja koji su se desili u Srebrenici. Ona je uputila i pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guteresu, te predsjednici UN-a Vanessi Freizer.
- Usvajanjem ove Rezolucije kojom se odaje počast nevinim žrtvama genocida u Srebrenici i proaktivno nastoji spriječiti takve zločine u budućnosti, Generalna skupština Ujedinjenih naroda potvrdila bi svoju globalnu predanost promoviranju univerzalnih ljudskih prava, očuvanju mira i pomirenja – stoji u pismu.
Rezolucijom o genocidu u Srebrenici je, pored ostalog, predviđeno da se 11. jula svake godine obilježava kao "Međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine". Rezolucijom se osuđuje i negiranje genocida te veličanje ratnih zločinaca, dok se države članice UN-a potiče na čuvanje sudski utvrđenih činjenica kroz obrazovne sisteme, radi sprječavanja revizionizma i ponavljanja genocida.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.