open-navfaktor-logo
search
Nema opravdanja
Bivši njemački ministar vanjskih poslova optužio Izrael da čini ratne zločine u Gazi
Izraelski napadi u Gazi "ne samo da su usmjereni protiv Hamasa, već uključuju i nevjerovatan broj civilnih žrtava", kazao je Sigmar Gabriel
Autor: Anadolija
10.04.2024. u 14:53
get url
text
Sigmar Gabriel
Sigmar Gabriel
Bivši njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel optužio je u srijedu Izrael da je počinio "ratne zločine" u Gazi.
- Ono što on (izraelski premijer Benjamin Netanyahu) i izraelska vlada rade tamo su ratni zločini - rekao je Gabriel u intervjuu za "Pioneer".
Istakao je da "izraelska vlada provodi vojnu operaciju u Gazi koja ne samo da je usmjerena protiv Hamasa, već uključuje i nevjerovatan broj civilnih žrtava".
- Time se krši sve što znamo: Haška konvencija o kopnenom ratu i međunarodno ratno pravo. To se ne može opravdati - poručio je Gabriel.
Optužio je Netanyahua da je produžio rat u Gazi kako bi mogao ostati na vlasti.
- Onog dana kada se rat završi, on će biti van funkcije - rekao je Gabriel.
Njegova izjava uslijedila je nakon prošlosedmične rezolucije Vijeća UN-a za ljudska prava kojom se Izrael poziva na odgovornost za moguće ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Gazi.
Samo šest zemalja glasalo je protiv rezolucije, koja je usvojena sa 28 glasova za i 13 suzdržanih.
Snažan saveznik Izraela, Njemačka je bila među onim zemljama koje su se protivile toj mjeri.
Također, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (ICJ) u ponedjeljak je počela rasprava po zahtjevu Nikaragve o navodima da Njemačka pomaže Izraelu u izvršenju genocida u Gazi.
U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 33.360 ​​Palestinaca, uključujući najmanje 14.500 djece i 9.560 žena, a 75.993 osobe su ranjene.
Izrael je također uveo blokadu Pojasa Gaze, ostavljajući stanovništvo, posebno stanovnike sjeverne Gaze, na rubu gladi.
Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Gaze u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema podacima UN-a.
Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u januaru donio privremenu odluku kojom je Tel Avivu naloženo da zaustavi genocidne radnje i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
Međutim, napadi su nastavljeni.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.