open-navfaktor-logo
search
Zli režim je napravio grešku
Iranski vrhovni lider Khamenei: Izrael će biti kažnjen
Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Khamenei je kritikovao zapadne vlade rekavši da su događaji u Gazi u posljednjih šest mjeseci otkrili "zlu prirodu zapadne civilizacije"
Autor: Anadolija
10.04.2024. u 11:59
get url
text
Ali Khamenei
Ali Khamenei
Opisujući prošlosedmični napad na iranski konzulat u sirijskom Damasku kao "grešku", iranski vrhovni lider ajatolah Ali Khamenei rekao je u srijedu da će Izrael "biti kažnjen" za to, javlja Anadolija. 
Khamenei je to iznio tokom hutbe povodom Ramazanskog bajrama  u iranskoj prijestolnici Teheranu, nakon što je predvodio zajedničku molitvu kojoj su prisustvovali deseci hiljada ljudi.
Rekao je da napad na iranski konzulat predstavlja napad na iransko tlo, misleći na raketni napad na zgradu konzularnih poslova iranske ambasade u glavnom gradu Sirije prošle sedmice.
Najmanje 13 ljudi je poginulo u napadu, uključujući sedam vojnih savjetnika Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC), za koje su iranske vlasti okrivile svog glavnog rivala Izrael.
Među poginulima su i dva generala.
- Zli režim je napravio grešku u ovom slučaju i mora i bit će kažnjen - upozorio je iranski vrhovni vođa, eskalirajući spekulacije da je vojna akcija odmazde neizbježna.
Khamenei je također osudio izraelski napad na opkoljeni Pojas Gaze, rekavši da Tel Aviv nije u stanju da se nosi s otporom i pribjegava ubijanju djece.
Kritikovao je i zapadne vlade, rekavši da su događaji u Gazi u posljednjih šest mjeseci otkrili "zlu prirodu zapadne civilizacije".
Najviši politički i vojni čelnici Irana dali su posljednjih dana oštre izjave, obećavajući odmazdu za napad koji je uslijedio usred pojačanih regionalnih tenzija.
Dan nakon napada na iranski konzulat, Khamenei je rekao da će Izrael "biti kažnjen od njihovih hrabrih ljudi", dodajući da će iranska vojska natjerati Izrael da "požali zbog zločina".
Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, tokom posjete Siriji u ponedjeljak, optužio je SAD da su Izraelu dale "zeleno svjetlo" za napad u Damasku, tvrdeći da je napad izveden avionima i projektilima američke proizvodnje.
General-major Yahya Rahim Safavi, glavni vojni savjetnik iranskog vrhovnog vođe, rekao je da nijedna izraelska ambasada nije sigurna nakon napada u Damasku.
Tenzije između dva najveća neprijatelja, koji nemaju diplomatske odnose, eskalirale su nakon rata u Gazi.
U postu na X-u, izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz naglasio je spremnost Izraela da uzvrati u slučaju iranskog vojnog napada.
- Ako Iran napadne sa svoje teritorije, Izrael će odgovoriti i napasti unutar Irana - napisao je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.