open-navfaktor-logo
search
PLBiH, 26. kolo
Derbi začelja u sjeni bitke za Mostar: I Zrinjski i Velež najavljuju pobjedu
Faktor
13.04.2024. u 07:51
get url
text
FOTO: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Dva meča 26. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu bit će odigrana danas, a oči sportske javnosti bit će uprte ka stadionu Pod Bijelim brijegom, gdje će mostarski derbi igrati Zrinjski i Velež.
Bitka za Mostar počinje u 16 sati, a u drugom današnjem susretu gledat ćemo derbi začelja između Zvijezde 09 i GOŠK-a (13.30 sati).
Iz oba tabora mostarskih rivala najavljuju pobjedu.
- Što se tiče derbija, tu nema puno da se priča, oduzima i dodaje. Igračima sam rekao ako poštujete ovaj klub i volite navijače kao što oni vas vole, od vas tražim da teren "uzorete". Igramo kući, mi smo Zrinjski, branimo titulu, osvajači smo duple krune i treba se dati ne maksimum, već više od maksimuma - rekao je Željko Petrović, trener Zrinjskog, naglasivši kako su gradski derbiji utakmice drugačije od ostalih utakmica:
- Čuo sam ovdje mnogo puta: "Samo da dobijemo Veleža, ostalo nije bitno". Gradski derbi je uvijek drugačiji od drugih derbija i mislim da je lijepo da jedan grad ima taj derbi, o toj utakmici priča čitav grad i to je prelijepo. Mi trebamo pokazati našu snagu i moć, stadion će biti pun, teren je fenomenalan, i ne zanima me maksimum, trebamo pružiti više od maksimuma.
Dean Klafurić, trener Veleža, zbog akomuliranih žutih kartona neće sjediti na klupi Veleža, ali najavljuje trijumf svojih izabranika.
- Derbi je uvijek poseban, pogotovo gradski derbi. Znamo da svugdje u svijetu nosi dodatne konotacije. To nije samo obična utakmica, to je nešto posebno. Isto tako i naš gradski derbi nosi takve stvari sa sobom. Ulazimo u dobroj formi u taj susret, ali ulazi i Zrinjski koji još ima ambicije za naslov prvaka. Kao u svakoj utakmici, idemo na pobjedu, to je naš stil, mi se uvijek nadigravamo i tako će biti i u ovoj utakmici. Dat ćemo sve od sebe da nađemo put do pobjede - poručio je Klafurić.
Zvijezda 09 i GOŠK će igrati derbi začelja. Domaćinu je ovo posljednja prilika da uhvate slamku spasa u borbi za opstanak. S druge strane gosti iz Gabele su trenutno na pretposljednjoj poziciji, tako da su i njima potrebni bodovi za bijeg iz opasne zone.
Rezultati, parovi i satnica
Tuzla City - Široki Brijeg 3:1
Borac - Sloga 1:0
subota
Zvijezda 09 - GOŠK (Antonio Tomić, 13.30 sati, Arena Sport)
Zrinjski - Velež (Irfan Peljto, 16 sati, Arena Sport)
nedjelja
Igman - Posušje (Antoni Bandić, 13 sati, Arena Sport)
Željezničar - Sarajevo (Ermin Sivac, 20 sati, Arena Sport)
Standings provided by Sofascore
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.