open-navfaktor-logo
search
Dočekali ga Krišto i Čović
Vučić sletio u Mostar, nakon više od 30 godina uspostavljena direktna aviolinija s Beogradom
Autor: Fena
15.04.2024. u 17:01
get url
text
Dragan Čović i Borjana Krišto dočekali Aleksandra Vučića
Dragan Čović i Borjana Krišto dočekali Aleksandra Vučića
FOTO: VMBiH
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u poslijepodnevnim satima na mostarski aerodrom čime je obilježeno uspostavljanje direktne aviolinije između Beograda i Mostara.
Vučića, koji će boraviti u dvodnevnoj posjeti BiH gdje će prisustvovati otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, dočekali su predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a Dragan Čović i premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač.
Nakon ceremonije povodom prvog redovnog leta Beograd- Mostar u VIP salonu mostarskog aerodroma održat će se sastanak Krišto i Čovića sa srbijanskim predsjednikom.
Direktnu avioliniju između Beograda i Mostara uspostavila je kompanija "Air Serbia".
Avioni "embraer 175" će do Mostara letjeti tri puta sedmično – ponedjeljkom, petkom i nedjeljom, let će trajati 50 minuta, a cijena povratne karte kreće se po cijeni od 104 eura.
Ugovor između Grada Mostara, kompanije Air Serbia i mostarskog aerodroma potpisan je 2. februara u mostarskoj Gradskoj vijećnici čime je ta linija obnovljena nakon više od 30 godina.
air_11
- Zaista sam sretan zbog ovoga, jer mislim da je ova aviolinija od velikog značaja za Mostar i Beograd, odnosno BiH i Srbiju i povezivanje naših naroda – istakao je Vučić.
Naveo je i da će u duhu partnerskih odnosa Srbija nastavit razvijati saradnju s BiH.
- Mislim da je od posebnog značaja da počinjemo s malim stvarima, kao što smo počeli s osnivanjem Air Srbije prije desetak godina, a koja je 2023. godine jedina prevezla oko 4,2 milijuna putnika, a ove godine očekuje čak pet miliona. Dakle, krenulo se s minimalnim očekivanjima te sam siguran da će i ova linija dovesti do velikoga uspjeha. Hvala na angažmanu i mudrosti, što ste prepoznali koliko je to značajno za Mostar, HNK i čitavu BiH kao i za Beograd, odnosno Srbiju - zaključio je srbijanski predsjednik.
Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je da ova aviolinija ima višestruki značaj kako za Mostar tako i za cijelu BiH, kao i za razvoj privrede i turizma.
- Preko Beograda smo, evo, povezani s više od 80 posto svjetskih destinacija, a informirana sam i da je u ovom trenutku prodano više od 2.000 karata ovih linija, što također govori o njihovom značaju – rekla je Krišto.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.