open-navfaktor-logo
search
Zaštita geografskog porijekla
Prikupljen cijeli niz dokaza: Glamočki krompir postaje brend
Našli smo vrijednu arhivsku građu koja je pripomogla u izradi eleborata. Vijekovima se na ovim prostorima ova poljoprivredna kultura proizvodi i njeguje i bila bi šteta da je nisu zaštitili, kaže direktorica Arhiva BiH.
AUTOR: FTV
27.04.2024. u 09:23
get url
text
Glamočki krompir
Glamočki krompir
FOTO: FTV
U Glamoču je promoviran projekat zaštite glamočkog krompira pod nazivom "Glamočki krompir – sprega čovjeka, prirode i privrede".
Riječ je o svojevrsnom brendu u čiju čast se već 15 godina priređuje posebna manifestacija - Dani glamočkog krompira ili u narodu zvana Krompirijada, piše FTV.
Glamočki krompir je do sada othranio veliki broj porodica i odškolovao mnoge vrijedne naučnike, a to radi i danas. Da se njegova proizvodnja dovede do višeg nivoa i dobrobiti za lokalnu zajednicu, prije šest mjeseci pokrenut je proces zaštite geografskog porijekla.
- Proces je, u suštini, okončan, a zvanično oznaku porijekla će glamočki krompir dobiti 30. juna objavom u službenim novinama - istakao je Siniša Šolak, jedan od inicijatora zaštite glamočkog krompira.
- Do tada traje rok za eventualno podnošenje prigovora. Po isteku tog perioda donosimo rješenje o priznanju i upisujemo oznaku porijekla u registar zaštićenih oznaka geografskog porijekla u Bosni i Hercegovini - pojasnio je Miroslav Marić, stručni savjetnik u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH.
Za tako nešto trebalo je prikupiti cijeli niz dokaza.
- Glamočki krompir je specifičan. Sama nadmorska visina i bogatstvo skroba daju mu težinu, ljepotu i kvalitet, naravno, tako da smo na tržištu prepoznatljivi s tim proizvodom - naglasio je Ilija Radoja, dugogodišnji proizvođač i član Udruženja "Glamočki krompir".
Trebalo je prikupiti i dokaze da se ovo povrće u Glamoču proizvodi godinama, za šta se probrinuo Arhiv BiH.
- Našli smo vrijednu arhivsku građu koja je pripomogla u izradi eleborata. Vijekovima se na ovim prostorima ova poljoprivredna kultura proizvodi i njeguje i bila bi šteta da je nisu zaštitili na način kako to jesu - naglasila je Danijela Mrda, direktorica Arhiva Bosne i Hercegovine.
Nebojša Radivojša, načelnik Općine Glamoč, istakao je da je cilj suzbiti zloupotrebe glamočkog krompira, "koji je po svom kvalitetu nadaleko poznat, ali se pod njegovim imenom danas na tržištu prodaju razni krompiri iz raznih krajeva, čak i država".
- Rješenjem same etikete putem QR koda, hologramske trake i raznih oznaka omogućili smo da svaki kupac može skeniranjem etikete s vreće doći do podataka o vrsti krompira, imenu proizvođača, zasijanim površinama - napomenuo je Šolak.
Ta etiketa i dokumentacija koja garantira zaštićeno geografsko porijeklo poljoprivrednim će proizvođačima biti predstavljene u maju, a da bi koristili pravo na tu oznaku moraju biti članovi Udruženja "Glamočki krompir" koja je nositelj tog prava.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.