open-navfaktor-logo
search
Milionske pozajmice
Elektroprivreda BiH: Prihod RMU Zenica za pet mjeseci 3,2 miliona KM, troškovi plaća 10,1 milion KM
12.03.2024. u 15:23
get url
text
Elektroprivreda BiH
Elektroprivreda BiH
JP Elektroprivreda BiH je Rudniku mrkog uglja Zenica u periodu od 25.05.2021. do 31.01.2024.godine, na osnovu zaključenih ugovora, uplatila pozajmice u vrijednosti 85.375.350 KM, saopćila je Elektroprivreda BiH.
- Od navedenog iznosa, samo u periodu od 17. oktobra prošle do kraja januara ove godine, vrijednost uplaćenih pozajmica je iznosila 41,2 miliona KM, što je za 11,2 miliona KM više u odnosu na predviđenih 30 miliona KM prema izmjenama Odluke Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH o rasporedu odobrenih sredstava za davanje pozajmice rudnicima uglja. Dodatna sredstva osigurala je Uprava JP Elektroprivreda BiH Odlukom o preraspodjeli novca za davanje pozajmica rudnicima Koncerna EPBiH - saopćili su.
Sredstva po pozajmicama, kako dodaju, utrošena su za uplate obaveza za PIO po tužbama radnika, obaveze za PIO po redovnom penzionisanju i uplatu otpremnina za radnike koji su ostvarili pravo na njih, i zbrinjavanje viška radnika kroz izmirenja obaveza za doprinose i isplatu stimulativnih otpremnina, kao i isplatu po obavezama za tekuće poslovanje.
- Uprkos provedenim aktivnostima i uplati pozajmica od JP Elektroprivreda BiH u iznosu višem od 41 milion KM u periodu 17.10.2023.-31.01.2024. godine, RMU Zenica je od septembra 2023. do januara ove godine ostvarila proizvodnju od 34 posto u odnosu na plan i prihod 3,2 miliona KM. Troškovi plaća za navedeni period iznose 10,1 milion KM i veći su od ostvarenog prihoda za 6,8 miliona KM. 
Kao Vladajuće društvo Koncerna EPBiH, JP Elektroprivreda BiH  je ispunila sve obaveze kako bi preostali broj uposlenika u RMU Zenica osigurao kontinuitet proizvodnje, ispunjenje planova i stabilnost poslovanja. 
Rudari zeničkog jamskog pogona "Raspotočje" Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica ni danas nisu sišli u jamu kako bi obnovili proizvodnju - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata tih pogona Nedžad Duraković.
Rudari su obustavili rad u prvoj smjeni u srijedu,  6. marta, u 7 sati jer nisu dobili nijednu plaću u 2024. godini. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.